Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror onkelen vil drepe henne

- Onkelen min hadde stor respekt i Irak, det har han ikke lenger, forteller den nå 17 år gamle jenta i Oslo Tingrett.

FORKLARER SEG: Sikkerheten står i høysete når den nå 17 år gamle jenta forklarer seg i Oslo Tingrett. Simon L. Skrede er jentas bistandsadvokat.
 Foto: Espen Røst/Dagbladet
FORKLARER SEG: Sikkerheten står i høysete når den nå 17 år gamle jenta forklarer seg i Oslo Tingrett. Simon L. Skrede er jentas bistandsadvokat. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nå 17 år gamle jenta med irakisk opprinnelse forklarer seg onsdag formiddag i en svært spesiell sak i Oslo tingrett.

Som Dagbladet har skrevet tidligere skal jenta ha blitt tvangsgiftet med fetteren før jul i 2006. Det er sannsynligvis første gang et tvangsekteskap inngått på norsk jord blir prøvet for retten.

Aktor, statsadvokat Johan Øverberg, kommer til å legge frem bilder fra bryllupsdagen, bilder aktoratet mener styrker jentas forklaring.

Faren ikke tilstede i bryllupet Jenta forklarer at hun ikke skjønte hva imamen sa under ekteskapsinngåelsen, i onkelens og tantens leilighet, da hun var 13 år.
Faren var ikke tilstede i bryllupet.

- Jeg tror han ikke var der fordi han ikke ville at jeg skulle giftes bort så tidlig, sier jenta.

- Men jeg er ikke sikker på om han reiste fordi han ikke ville at jeg skulle giftes bort, eller om onkelen min utnyttet at han var borte for å gifte meg med sønnen sin.

Hun har tidligere idag forklart at onkelen er familiens overhode. Det skal være han som «styrer» familien, ifølge 17-åringen.

- Vanligvis har man hvit kjole - Slik som dette bryllupet ble gjennomført, er det slik familien vanligvis feirer bryllup? spør aktor.

- Nei, vanligvis har man hvit kjole, og det er en stor fest. Dette var mer som en familiesammenkomst, forteller 17-åringen.

Hun forteller at det var snakk om at ekteskapet skulle formaliseres når hun ble 18 år.

- Fikk dere gaver? undrer aktor.

- Ja, jeg fikk et kjede, men det tok tanten min, hun sa hun skulle passe på det for meg.

Har mistet respekt 17-åringen forklarer at både fetteren og onkelen har truet henne. Onkelen skal blant annet ha sagt at han ville drepe henne dersom hun skulle velge å varsle barnevernet.

- Hadde du sagt noe som gjør at de skulle true deg? spør aktor.

-Ja, jeg hadde sagt at jeg ville gå til barnevernet. Jeg er ganske sikker på at han kunne gjøre det, forteller 17-åringen.

Hun forteller at hun ikke orket flere overgrep, vold og trusler, og valgte derfor å gå til rådgiveren på skolen. Rådgiveren varslet så barnevernet.

- Er det alvorlig for familien at du gjorde dette? spør aktor.

- Ja, det er veldig alvorlig, om en jente gjør som meg, varsler, det er det verste som kan skje. Onkel min hadde stor respekt i Irak, det har han ikke lenger, forteller jenta.

- Kan respekten eller æren gjenopprettes?

- Ja, ved å drepe meg, sier den nå 17 år gamle jenta.

- Hele slekta mi er redd for denne mannen, sier hun.

Den 50 år gamle onkelen er ikke tilstede i retten. Politiet har etterlyst han både nasjonalt og internasjonalt, og mener at han kan oppholde seg i Irak.

BISTANDSADVOKAT OG AKTOR: Onsdag formiddag startet straffesaken mot fem tiltalte i en sak der tiltalen handler om tvangsekteskap og voldtekt av jente da hun var 13 år. Her diskuterer jentas bistandsadvokat Simon L. Stende og Aktor, Statsadvokat Johan Øverberg før retten er satt. Foto: Espen Røst/Dagbladet
BISTANDSADVOKAT OG AKTOR: Onsdag formiddag startet straffesaken mot fem tiltalte i en sak der tiltalen handler om tvangsekteskap og voldtekt av jente da hun var 13 år. Her diskuterer jentas bistandsadvokat Simon L. Stende og Aktor, Statsadvokat Johan Øverberg før retten er satt. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling