Tror overlevende kan være fanget i ferga

Så mange som 800 kan ha omkommet i ferjekatastrofen utenfor Filippinene. 40 funnet i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Skipet «Princess of the Stars» med mer enn 850 om bord gikk på grunn og kantret lørdag kveld som følge av uværet som herjer Filippinene.

Marinedykkere er ventet å bore seg inn i ferjen, for å se om det finnes overlevende som kan ha holdt seg i live i lufthull inne i ferjen.

Den kraftige sjøen gjør arbeidet vanskelig.

- Vi utelukker ikke at noen fortsatt er i live. Man vet aldri, sier kystvaktsjef Wilfredo Tamayo til AP.

Dykkere har vært ved ferjen, men fikk ikke noe svar da de hamret på veggene på det kantrede skipet.

Minst 40 overlevende har så langt klart å komme seg på land, ifølge en lokal tjenestemann. Så langt er 150 finnet omkommet.

Det er foreløpig uklart om alle de 40 personene er fra passasjerferjen.

Ifølge en talsmann for hæren skal også fem personer ha blitt plukket opp fra vannet av fiskere utenfor øya Burias.

Tror overlevende kan være fanget i ferga

Grunnstøtte

Ferja grunnstøtte utenfor øya Sibuyan på lørdag. En redningsbåt som var på vei mot ferja i går måtte snu på grunn av høy sjø.

Filippinske myndigheter frykter at svært mange av passasjerene er omkommet. Det er noe uklart hvor mange som var om bord i skipet. Fra noen kilder opplyses det at 800 fryktes omkommet.

«Princess of the stars» var på vei til Cebu fra hovedstaden Manila da skipet havarerte. Søndag ettermiddag ble radiokontakten med skipet brutt.Tyfonen Fengshen raste inn over øystaten natt til søndag, noe som førte til flom, jordras og brutte strøm- og telefonlinjer, skriver NTB.

Mange av ofrene rakk så vidt å komme seg i livbåtene før ferja sank, men også disse kantret og sank i de voldsomme bølgene som ble forårsaket av tyfonen Fengshen.

Et amerikansk marineskip er i dag på vei til Filippinene for å hjelpe til i letingen etter flere hundre ferjepassasjerer som er savnet.

Skipet gikk ut fra en amerikansk base i Japan, og skal etter planen ankomme Filippinene i morgen, ifølge talsmann Anthony Golez.

Frykter store dødstall

Titusener på Filippinene måtte søke tilflukt på hustak etter at en demning brast og store områder ble oversvømt i helga. Redningsmannskaper forteller om mange savnede, og det fryktes at tallet på omkomne kan stige.

Ifølge BBC har minst 69 mennesker på Filippinene så langt omkommet i tyfonens herjinger. CNN melder at minst 80 personer skal være omkommet, de fleste i provinsen Iloilo.

- Iloilo er som et hav. Dette er den verste katastrofen i vår historie, uttalte guvernær Neil Tupaz til en lokal radiostasjon.

«Princess of the stars» var på vei til Cebu fra hovedstaden Manila da skipet havarerte.

OVERSVØMT: Tyfonen Fengshen står bak store ødeleggelser på Filippinene.
<B>KANTRET I UVÆRET:</B> Nesten 800 mennesker var om bord i Princess of Stars.
FORTVILET: Estrella Valdez og sønnen Elwin venter på nytt. De har slektninger om bord på ferjen.
VENTER PÅ NYTT:</B> Alaysa Caranoo med et fotografi av broren, som er savnet etter ulykken. Hun venter sammen med familien sin utenfor kontoret til Sulpicio Lines i Manila.