Tror på Apple, selv om Steve Jobs ville snudd seg i graven

Og nå er neste skritt «Apple Bank», spår norsk professor.

BEGEISTRET: Både alvoret og symbolikken var blytung i The Flint Center for the Preforming Arts i California i kveld. Apple-sjef Tim Cook måtte vise at selskapet fremdeles kan begeistre massene, i den samme salen avdøde gründer Steve Jobs viste frem den aller første Apple Macintosh-datamaskinen for 30 år siden. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/NTB Scanpix
BEGEISTRET: Både alvoret og symbolikken var blytung i The Flint Center for the Preforming Arts i California i kveld. Apple-sjef Tim Cook måtte vise at selskapet fremdeles kan begeistre massene, i den samme salen avdøde gründer Steve Jobs viste frem den aller første Apple Macintosh-datamaskinen for 30 år siden. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var knyttet enorme forventninger til kveldens nyhetsslipp fra elektronikkgiganten Apple. Fire år etter siste nye produkt, og tre år etter at Tim Cook overtok roret for en døende Steve Jobs, var det på tide å vise at magien ikke hadde forsvunnet.

Men allerede fra start snublet Apples berømte markedsføringsmaskin. Livestreamen, som skulle overføre seansen fra The Flint Center for the Preforming Arts i California, tålte ikke trøkket. Foruten å være svært ustabil, var den også dubbet på japansk i en periode.

På sosiale medier ble det fleipet om et asiatisk hackerkomplott før det hele var kommet ordentlig i gang.

- Jeg fikk med meg dette, og tror Steve Jobs ville snudd seg i graven. Han ville aldri akseptert noe sånt. En del hoder vil nok rulle etter den dårlige starten, sier professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole til Dagbladet.

- Jobs brukte vanvittig med tid på å polere sine presentasjoner. Alt skulle gli perfekt, som i en spillefilm. Og i dag stod mye på spill, fortsetter han.

- Mistet magien? I en kronikk i gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv, skrev Andreassen at noe av det magiske med Apple har forsvunnet under administrerende direktør Tim Cook. Køene har blitt kortere, avisoverskriftene færre, og begeistringen mindre.

- Folk må få tilbake et begjær for produktene. Hvis ikke vil aksjekursen stupe, sier Andreassen.

Og ifølge professoren skjedde det noe i The Flint Center for the Preforming Arts i California i kveld. Symbolikken var blytung. I nettopp denne salen presenterte Steve Jobs den aller første Apple Macintosh-datamaskinen for 30 år siden.

- En ting var den nye Iphone 6. Det er egentlig ikke annet enn polering med litt mer peanøttsmør, sier Andreassen til Dagbladet.

- Derimot var det nye operativsystemet, Ios 8, en stor nyhet. Her kommer det milevis med funksjoner som viser at de har fantastisk mye spennende på gang, sier Andreassen.

Klokka kan bli gull Mest tro har han på den nye Apple Watch, selskapets ventede og etterlengtede smartklokke, som blir det første helt nye produktet Apple lanserer på fire år.

- Jeg var redd det ikke ville bli noen wow-øyeblikk i dag, men Apple Watch tror jeg faktisk vil begeistre. Det jeg så var Apple på sitt beste, der kjennetegnene er enkelhet, kvalitet og design. Dette ser ut til å være et smykke, som designmessig overgår noe Samsung eller andre har kommet med, sier han.

Klokka, den nye telefonen og det nye operativsystemet åpner også for en rekke nye sensorer og funksjoner innen helse, trening og kropp. Dette tror Andreassen åpner for mye spennende i tiden fremover.

Spår «Apple Bank» Også den nye betalingsløsningen Aplle Pay er noe han tror vil gi et viktig løft for Apple. Andreassen spår at utbredelsen blir global, og utelukker ikke at neste skritt for elektronikkgiganten er å utfordre banknæringen.

- Dette åpner opp for Apple Bank. Amerikansk ungdom født etter 1985 hater dagens banker, og vil ønske en Apple Bank eller Google Bank velkommen, sier han.

Andreassen gir dagens lansering en B+ i karakterboka, tross startproblemene, og øyner håp for at magien er tilbake.

- Tim Cook har i dag fått vist at han er mer enn et regneark. At han faktisk evner å begeistre, sier han til Dagbladet.