TROR PÅ VARIG LØSNING:  Innen ett år kan en varig løsning for Midtøsten være på plass, ifølge Hillary Cinton. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
TROR PÅ VARIG LØSNING: Innen ett år kan en varig løsning for Midtøsten være på plass, ifølge Hillary Cinton. Foto: REUTERS/Kevin LamarqueVis mer

Tror på en selvstendig palestinsk stat innen ett år

Netanyahu og Abbas starter direkte fredssamtaler 2. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas starter direkte fredssamtaler i Washington 2. september.

Det opplyste USAs utenriksminister Hillary Clinton på en pressekonferanse i ettermiddag.

Utenriksministeren er svært optimistisk til hva de skal få til gjennom direkte samtaler. Hun tror en avtale om en selvstendig palestinsk stat vil være på plass i løpet av ett år.

- Det har vært vanskeligheter tidligere og flere vanskeligheter vil komme. Jeg ber partene om å holde ut og fortsette å gå på selv i vanskelige tider, og fortsette å jobbe for en rettferdig og varig fred i regionen, sier Clinton, ifølge Haaretz.

USA skal megle USA skal fungere som megler i samtalene, og den amerikanske spesialutsendingen til Midtøsten, George Mitchell, sier han regner med tøffe tak.
- Det kommer til å bli svært vanskelig. Men vi må holde fokus og være tålmodige, sa han på fredagens pressekonferanse. Mitchell understreker imidlertid at det er snakk om bilaterale samtaler, og at USA, Midtøsten-kvartetten og andre allierte kun vil bistå partene med «den hjelp de måtte be om», ifølge NTB.

Det har ikke vært direkte forhandlinger mellom partene siden desember 2008.  USA og det internasjonale samfunnet har i lengre tid forsøkt å presse partene til å snakke sammen igjen.

- Det er gledelig at direkte samtaler nå kommer i gang. Det blir svært krevende forhandlinger, men jeg tror at partene nå har innsett at fravær av forhandlinger og dialog ikke er noe alternativ. Det er positivt at USA vil engasjere seg direkte i samtalene, sier Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Også Egypts president Hosni Mubarak og Jordans kong Abdulla II skal delta i den første samtalerunden 2. september.
Ber om ro I juni sa kvartetten at fredssamtalene var ventet å være ferdig innen to år. Tidsrammen er altså halvert. Den palestinske selvstyremyndigheten sier de vil ha på plass alle instansene for en selvstendig stat innen midten av 2011, ifølge Haaretz.

Midtøsten-kvartetten, som består av USA, EU, Russland og FN, oppfordrer nå partene i konflikten til å besinne seg.

-  Nok en gang ber vi begge sider om å utvise ro og tilbakeholdenhet og avstå fra provokative handlinger og opphetet retorikk, heter det i en uttalelse fra Kvartetten.