Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trør på for fred

De norske soldatene i Kosovo vekker oppsikt når de kommer syklende i gatene med maskingevær og hjelm. - Det var gutta i kompaniet som kom på denne ideen, sier sjefen for kompani A, major Nils Frode Vindenes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingen har åtte sykler, og soldatene gjennomfører om lag ti sykkelpatruljer i døgnet.

Mykere stil

- Det var noen som syntes det så litt feigt ut med disse sykkelhjelmene, men etter hvert syntes gutta det ble morsomt, sier Vindenes.

Syklene er også effektive i tjenesten.

- Vi kan være raskt ute der ting skjer. Vi reagerer ofte raskere med våre sykkelpatruljer. De har også blitt godt mottatt av innbyggerne i Obilic. Ungene liker det spesielt godt.

- Vi skiller oss nok litt ut fra de andre nasjonene her nede. Amerikanerne bruker for eksempel hjelm og kroppspansring hele tida. Vi velger å ha en litt mykere stil, sier sjefen for de syklende norske soldatene i Kosovo.

- Merkelig nok har vi ikke hørt noen «Pacific Blue-vitser», sier Morten Meiningen, og tenker på tv-serien med de syklende politiheltene som i Norge vises på TV2.

Støl bak

Meiningen er ute på sin første sykkelpatrulje sammen med Ketil Kjølstad.

- De har heldigvis ikke sett denne serien her nede, sier Kjølstad.

Syklingen er en fin avkobling for soldatene. Det største problemet er at en blir støl bak av å sykle rundt i timevis.

- Jeg husker ikke siste gangen jeg syklet, må ha vært tolv år eller noe slikt, sier Meiningen, og hilser på noen unger som stormer til. «Hallo» hilser de igjen på trønderdialekt, og smiler bredt. Ordet «hallo» betyr forresten gammel tante på albansk.

- Jeg er spent på hva det neste blir, håper det er noe med motor på, sier Meiningen.

- Du har jo søkt om å forlenge tjenesten, det må bli sparkstøtting til vinteren, sier Ketil Kjølstad og gliser.

SYKKELHELTER: Morten Meiningen er ute på sykkelpatrulje for første gang sammen med Ketil Kjølstad. Særlig ungene synes det er stas med de syklende fredsbevarerne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media