NESTEN OPTIMIST: USAs sentralbanksjef Ben Bernanke tror nedgangstidene landet er inne i, kan bedre seg i løpet av 2009. Foto: AFP/SCANPIX
NESTEN OPTIMIST: USAs sentralbanksjef Ben Bernanke tror nedgangstidene landet er inne i, kan bedre seg i løpet av 2009. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Tror på forbedring av krisen i år

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke forsiktig optimist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For første gang på lenge har USAs sentralbanksjef våget å vise forsiktig optimisme. I et intervju søndag sier han at resesjonen i USA trolig vil avta i løpet av året hvis regjeringen lykkes i å stimulere bankene til å låne ut penger igjen, melder nyhetsbyrået AP.

- Det vi kan lære av historien, er at man ikke får en vedvarende økonomisk forbedring så lenge det økonomiske systemet er i krise. Vi har absolutt sett fremgang på finansmarkedene. Men før vi får det stabilisert og normalisert, vil vi ikke se at det tar seg opp igjen. Men vi har en plan, vi jobber med det. Og jeg tror at vi vil få stabilisert det, og at vi vil se at resesjonen vil slutte muligens dette året, sier sentralbanksjef Ben Bernanke.

I intervjuet på CBS' 60 Minutes sier Bernanke at han ikke tror på de samme nedturene i økonomien som i de siste kvartalene. Selv om han tror at arbeidsledigheten vil bli høyere enn den nåværende andelen på 8,1 prosent, mener han at også den vil stabilisere seg hvis bankene kommer på rett kjøl igjen.

- Farlig å mangle politisk vilje
Arbeidsledigheten er nå høyere enn på 25 år, og bare i februar forsvant 651 000 jobber i USA, ifølge Reuters. En stor depresjon som på 30-tallet tror likevel sentralbanksjefen at USA har unngått.

- Jeg tror vi har avverget den risikoen. Jeg tror vi har kommet forbi det, og at problemet nå er å få ting til å fungere riktig igjen, sier Bernanke.

Etter kollapsen til bankene Freddie Mac, Fanny Mae og Lehman Brothers så Bernanke raskt at det var behov for en krisepakke for bankene. Etter at den var gått gjennom i Kongressen, fikk Bernanke frihet til å handle på egen hånd for å redde økonomien.

Han kuttet rentene til nærmest null, og så tilbake til depresjonen da han selv startet redningsprogrammer som blant annet lån til små bedrifter og støtte til studielån.

- Jeg tror den største risikoen nå er at vi ikke har den politiske viljen og engasjementet til å løse dette problemet, og at vi bare lar det fortsette. Hvis det skjer, kan vi ikke regne med at vi kommer tilbake til normalen, sier Bernanke.

Slang på røret til AIG
Sentralbanksjefen uttaler seg på et tidspunkt der det er mye diskusjon rundt måten de økonomiske redningspakkene fungerer på. I helga ble det kjent at forsikringsgiganten AIG, som har mottatt absolutt mest penger i støtte fra staten, skal utbetale bonuser til sine ansatte tilsvarende 165 millioner dollar.

Det er om lag en tidel av det banken har mottatt i støtte, og kommer i tillegg til allerede fastsatte bonuser. Bernanke sier at han er sint på AIGs uansvarlighet, og at han har hatt størst problemer med denne enkeltstående tingen de siste månedene.

- Jeg har slengt på røret mer enn en gang da jeg diskuterte med AIG. Det er ikke så rart at amerikaere er sinte. Det er absolutt urettferdig at skattebetalernes penger skal gå til å redde selskapet som har tatt alle disse dårlige sjansene, sier Bernanke, som holder fast på at de ikke hadde noe annet valg enn å redde AIG, sier han.

Samtidig har sentralbanken vært forsiktige med å navngi handelspartnerne til AIG som drar nytte av krisepakke-pengene. AIG gjorde likevel dette selv søndag, ifølge Reuters.

Det er sjelden at sentralbanksjefen gir intervjuer på denne måten, men Bernanke sa han gjorde et unntak for det han kaller «ekstraordinære tider». Han benyttet også anledningen til å «snakke til Amerika direkte», og lovte at landets befolkning er i gode hender.

- Det er bare en grunn til at jeg bryr meg om Wall Street, og det er fordi det som skjer på Wall Street, har betydning for «Main Street», sier sentralbanksjefen.