Tror på framskritt i Cancun

Men det blir ikke noe «big bang». Se hvorfor.

FANDENIVOLDSK: - Det er ting vi kan få til i Cancun, sier miljøvernminister Erik Solheim. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
FANDENIVOLDSK: - Det er ting vi kan få til i Cancun, sier miljøvernminister Erik Solheim. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det blir en klimaavtale, men ikke et «big bang». Nå er jeg fandenivoldsk. Vi må stå på og bygge stein på stein og etasje på etasje, slik vi har bygget verdens handelsregime. Det er ting vi kan få til i Cancun, sier Erik Solheim.

Men han mener USA må skjerpe seg. USA er det viktige landet som gir minst i forhandlingene nå.

- Obama vil, men får ikke til nå som republikanerne har flertall i representantenes hus. Det er skremmende at et betydelig antall politikere i et stort industriland benekter vitenskapelige fakta, sier Solheim.

Han reiser til Mexico i neste uke. I dag starter diplomatene forhandlingene i feriebyen.

Norges sjefforhandler Audun Rosland, tror man kan få fattet beslutninger som vil gi en ramme for en juridisk bindende avtale.

- Det må være en balansert pakke som tilfredsstiller mange ulike behov. Det er viktig å få til en løsning som sikrer at Kina og USA er enige om en avtale på sikt og at det USA gjør er sammenlignbart med det Kina og EU gjør, mener han.  Sjefforhandleren trekker fram fire punkt man må bli enige om i Cancun:  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer