Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror på framskritt i Cancun

Men det blir ikke noe «big bang». Se hvorfor.

FANDENIVOLDSK: - Det er ting vi kan få til i Cancun, sier miljøvernminister Erik Solheim. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
FANDENIVOLDSK: - Det er ting vi kan få til i Cancun, sier miljøvernminister Erik Solheim. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir en klimaavtale, men ikke et «big bang». Nå er jeg fandenivoldsk. Vi må stå på og bygge stein på stein og etasje på etasje, slik vi har bygget verdens handelsregime. Det er ting vi kan få til i Cancun, sier Erik Solheim.

image: Tror på framskritt i Cancun

Men han mener USA må skjerpe seg. USA er det viktige landet som gir minst i forhandlingene nå.

KINA: Står sammen med USA for halvparten av verdens klimagassutslipp. Foto: AFP PHOTO/Frederic J. BROWN/ SCANPIX.
KINA: Står sammen med USA for halvparten av verdens klimagassutslipp. Foto: AFP PHOTO/Frederic J. BROWN/ SCANPIX. Vis mer

- Obama vil, men får ikke til nå som republikanerne har flertall i representantenes hus. Det er skremmende at et betydelig antall politikere i et stort industriland benekter vitenskapelige fakta, sier Solheim.

PEKER PÅ KINA: USA blir ikke med uten Kina, og Barack Obama har fått en ekstra utfordring med flertall av republikanere i Representanenes hus. Foto:  Win McNamee/Getty Images/AFP/ SCANPIX.
PEKER PÅ KINA: USA blir ikke med uten Kina, og Barack Obama har fått en ekstra utfordring med flertall av republikanere i Representanenes hus. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/ SCANPIX. Vis mer

Han reiser til Mexico i neste uke. I dag starter diplomatene forhandlingene i feriebyen.

Norges sjefforhandler Audun Rosland, tror man kan få fattet beslutninger som vil gi en ramme for en juridisk bindende avtale.

RUSSLAND: Merker klimaendringene ved at permafrosten begynner å tine. Men dropper Kyoto-avtalen dersom ikke USA blir med på lignende forpliktelser. Foto: AP Photo/Arthur Max/ SCANPIX.
RUSSLAND: Merker klimaendringene ved at permafrosten begynner å tine. Men dropper Kyoto-avtalen dersom ikke USA blir med på lignende forpliktelser. Foto: AP Photo/Arthur Max/ SCANPIX. Vis mer

- Det må være en balansert pakke som tilfredsstiller mange ulike behov. Det er viktig å få til en løsning som sikrer at Kina og USA er enige om en avtale på sikt og at det USA gjør er sammenlignbart med det Kina og EU gjør, mener han.
 
Sjefforhandleren trekker fram fire punkt man må bli enige om i Cancun:  

GIR IKKE OPP OLJEN: Saudi-Arabia og de andre OPEC-landene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GIR IKKE OPP OLJEN: Saudi-Arabia og de andre OPEC-landene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

1) Det må besluttes at utslippsmålene som landene har meldt inn skal formaliseres. Så må det vedtas en forståelse for at disse målene ikke er nok for hindre en global oppvarming på over to grader. Dette har USA problemer med.

2) Landene må bli enige om hvordan man skal kontrollere og måle at landene gjør som de har lovet. Dette er Kina lite interessert i.

3) Det trengs et rammevedtak for hvordan klimatiltak i u-land skal finansieres - et Cancun-program.

4) Man må finne ut hvordan Kyoto-avtalen skal sikres etter at den utløper i 2012. Flere av de som i dag er med, som Russland og Japan, vil ikke være med videre uten USA. Kyotoavtalen inneholder bindende utslippskutt for 192 rike land. Norge og EU blir med dersom det stilles lignende krav til store utslippsland som Kina, USA og Brasil.

I tillegg håper Norge på enighet om regnskogbevaring, teknologioverføring og støtte til klimatilpasning. Dersom prosessene på de fire hovedpunktene blir avklart, kan det komme mer innhold her.  

- Det ligger løsninger i lufta, men det er krevende, sier Audun Rosland.  

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!