ALVOR: Grekere flest innser alvoret i den dramatiske situasjonen landet nå er i. Her foran det greske parlamentet i dag. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
ALVOR: Grekere flest innser alvoret i den dramatiske situasjonen landet nå er i. Her foran det greske parlamentet i dag. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Tror på framtida tross alt

Grekere flest innser alvoret i den dramatiske situasjonen landet nå er i. Snart kan landet være kastet ut i en situasjon der det ikke finnes penger til lønn og pensjoner. Men grekere Dagbladet har snakket med har tro på framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ATEN (Dagbladet): Vintersola henger dovent over den greske hovedstadens hjerte, Syntagma-torget. Inne i den lysegule parlamentsbyggningen foregår et gresk drama i morgentimene idag. Det er regjeringens og landets skjebne som ligger i vektskålen. Må landet ta det dramatiske skrittet ut av euroen? Hva skjer da? Og hvem har i så fall skylda?

Georgios Zarkadas er filmskaper, og mener at Hellas tilfeldigvis har kommet i en krise, akkurat samtidig som ei stor krise rammer hele verden. Dagbladet spør ham om Hellas bør gå ut av EU og euroen.

- Grekerne går alltid sine egne veier, enten sammen med EU, eller ikke. Det spiller ingen rolle. Noen får panikk nå, men hvert menneske må finne ut av sitt eget ansvar, for familien, for venner, og for samfunnet. Det hjelper ikke bare å klage. Selv er jeg optimist, sier han.

- Hva synes du om statsminister Papandreous innsats?

- Papandreou viser statsmannskunst og visjoner når han snakker med EU. Jeg tror denne krisa vil ta tid, men at det går bra, sier Zarkadas.

Dinoisous Koutkoulis, er arbeidsledig med en doktorgrad i historie, og mener Hellas ikke må kutte båndene verken til EU eller euroen.

- Når du er i euro, har du plikter. Vi må velge om vi skal være i kjernen av euro, eller ikke, sier han.

- Skal Hellas være med?

ALVOR: Filmskaper Georgios Zarkadas. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
ALVOR: Filmskaper Georgios Zarkadas. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Ja, absolutt.

- Gjør Papandreou en god jobb?

- Nei.

- Tror du han faller?

- Ja, men hva da? Opposisjonen er ikke i stand til å lede landet.

Manolis Koumas, akademiker opprinnelig fra Kypros, mener Hellas er et land som skriker etter reformer.

- Hellas er i store vanskeligheter. Hvis vi ikke gjør hva vi bør gjøre kan vi ikke stille krav til EU. Vi er et vanstyrt land som påfører hele EU vanskeligheter. Før vi har reddet oss selv, står vi svakt til å stille krav til andre. Men alle skal vite at vi grekere lider nå.

ALVOR: Dionysios Kourkoulis (tv) og Manolis Koumas. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
ALVOR: Dionysios Kourkoulis (tv) og Manolis Koumas. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer