TILLITSFORHOLD:  Norges spesialutsending i Kongo, Kai Eide, sier han har fått et tillitsforhold til Joshua French. I januar vil han reise tilbake til Kongo for å prøve å få French hjem til Norge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TILLITSFORHOLD: Norges spesialutsending i Kongo, Kai Eide, sier han har fått et tillitsforhold til Joshua French. I januar vil han reise tilbake til Kongo for å prøve å få French hjem til Norge. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Tror på French og vil tilbake til Kongo i januar

Men diplomat Kai Eide tror ikke saken blir løst med det første.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Norges spesialutsending i Kongo-saken, Kai Eide, reiser hjem til jul, men vil snart være tilbake i Kongo.

Etter en uke i Kongo reiser UDs spesialutsending fredag hjem fra Kongo med litt bedre oversikt over hvor saken står, men fortsatt uten utsikter til en snarlig løsning.

- Jeg har en startdato for mitt oppdrag, men sluttdatoen er helt uviss, sier han.

I retten igjen I januar er det planlagt at Joshua French igjen skal stilles for retten her i Kongo. Denne gangen for drapet på sin kompanjong Tjostolv Moland. Et drap norske Kripos har konkludert med at han ikke har begått.

- Jeg vil være tilbake her i januar, det er en forpliktelse, sier Eide.

Møttes hver dag Den siste uka har han truffet Joshua French i Ndolo-fengselet hver dag. Han opparbeidet raskt et tillitsfullt forhold til den dødsdømte nordmannen.

- Jeg fester lit til ham og det han har fortalt, sier Eide.

De har sittet i fengselet og diskutert både politikk, litteratur og den omfattende Kongo-saken som har ført dem sammen.

 TILTALT FOR DRAP:  Joshua French på direktørens kontor i Ndolo fengselet, Kinshasa. Han er tiltalt for drap etter Tjostolv Moland ble funnet død tidligere i år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TILTALT FOR DRAP: Joshua French på direktørens kontor i Ndolo fengselet, Kinshasa. Han er tiltalt for drap etter Tjostolv Moland ble funnet død tidligere i år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil ikke si at jeg nå føler at saken er mer komplisert enn det jeg trodde da jeg kom, for jeg har hele tiden visst at den var svært komplisert.

Hovedspor Han har jobbet med å skaffe seg oversikt over, og ikke minst med å bli kjent med persongalleriet som påvirker denne saken.

- Noen handlingsalternativer er nå mer sannsynlige og noe har jeg forkastet, sier han.

Eide sa til Dagbladet søndag at han jobber med et hovedspor som han håper skal føre fram til løsning på saken. En løsning er for Eide at Joshua French på den en eller annen måte kommer hjem til Norge.