Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Tror på full epidemi gjennom sommeren

Ifølge en ny rapport fra FHI kan coronavirustoppen komme i mai og ikke avta før utpå høsten eller vinteren.

KAN FÅ 2,2 MILLIONER SMITTEDE: 2,2 millioner kan bli smittet av sykdommen covid-19 i Norge, ifølge FHI.
KAN FÅ 2,2 MILLIONER SMITTEDE: 2,2 millioner kan bli smittet av sykdommen covid-19 i Norge, ifølge FHI. Vis mer

FHI melder at coronautbruddet kan nå toppen i sommer.

«I denne fasen er epidemien i full gang, når etter hvert toppen og snur så. Helsetjenesten risikerer overbelastning. Vi gjetter at denne fasen varer gjennom sommeren», skriver FHI.

De omtaler dette som fase fire av covid-19-epidemien i Norge.

Klynger

I et notat kalt Risikovurdering og respons i Norge, skriver FHI at de anslår full epidemi fra mai:

INNREISE: Bent Høie sier de vil sette personer som ankommer Norge uten opphold i Norge i karantene hvis de har symptomer, og friske vil de forøke å returnere. Vis mer

«Vi har i et par uker vært i en fase med importerte tilfeller og begrenset videre smitte fra disse. Vi er nå i en fase med klynger av innenlands smitte noen steder i landet og noen tilfeller som vi ikke kan spore tilbake til utlandet eller kjente smittekilder i Norge.

Vi tror dette vil vare noen dager eller få uker til før hovedbølgen begynner for alvor i noen deler av landet.

Deretter vil epidemien treffe hele landet og i løpet av mange uker nå en topp og så gå tilbake, kanskje utpå høsten eller vinteren en gang. Da vil en stor del av befolkningen ha gjennomgått sykdommen.»

FHI tror at 2,2 millioner nordmenn kan bli smittet av sykdommen i løpet av et år.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Økende press

FHI tror at Norge kan nå fase tre allerede i mars eller april.

«I denne fasen begynner lokale utbrudd å gå over i hverandre og det er vanskelig å knytte nye tilfeller til kjente tilfeller. Epidemien er økende. Helsetjenesten opplever økende press. Vi gjetter at denne fasen begynner i vår eller tidlig sommer. Vi vil se økende antall alvorlige tilfeller, mange uten kjent sammenheng med andre tilfeller», heter det i rapporten.

FHI skriver videre at de tror fase fem, altså at epidemien er på retur, vil komme utover høsten, mellom august og desember.

REDDET: Helseminister Bent Høie Vis mer

«I denne fasen er hovedbølgen av epidemien over toppen og det blir etter hvert færre tilfeller. Situasjonen blir noe lettere for helsetjenesten. Vi gjetter at denne fasen varer utover høsten», heter det i rapporten.

Kan endre seg

FHIs beregning er utarbeidet ved at effekten av smittevernstiltak er lagt inn. I prognosen fra FHI har coronaviruset en reproduksjon på 1,3 - altså at hver smittede smitter 1,3 personer. Uten smittevernstiltak har coronaviruset en reproduksjon på mellom 2-3, så tiltakene er medregnet i FHIs modell.

FHI understreker overfor NTB at risikovurderingen er laget før de siste tiltakene ble innført, og at situasjonen dermed kan endre seg.

FHI anser både risikoen for import og spredning av viruset i Norge som svært høy.

«Sannsynligheten for spredning i Norge vurderes nå som høy, og sannsynligheten vil bli svært høy. Konsekvensene av spredning i Norge vurderes nå som svært store. Risikoen ved spredning i Norge vurderes derfor nå som svært høy», heter det i rapporten.

90 prosent over 70 år

FHI slår i rapporten fast at epidemien kan bli både mildere og kraftigere enn scenarioene de har lagt opp til der 2,2 millioner nordmenn blir smittet.

«Vi regner det for sikkert at vi før eller siden får en covid-19- epidemi i Norge. Sannsynligvis starter den for alvor i løpet av våren eller sommeren. Helsekonsekvensene blir store, men vi er usikre på hvor store».

De er også klare på at risikoen er desidert størst for eldre og syke.

«Vi må regne med at rundt 90 % av dødsfallene kommer i gruppa over 70 år. Også personer med hjertesykdom, lungesykdom, kreft og diabetes, samt røykere, ser ut til å rammes hardere.» skriver FHI.

2,2 millioner

FHI ser for seg at 2,2 millioner mennesker kan bli smittet av coronaviruset i Norge i løpet av det kommende året.

Folkehelseinstituttet regner videre med at mellom 733 000 og 780 000 kan bli syke. Disse tallene er ikke en prognose, men et scenario som FHI har beregnet å gjøre det mulig for helsemyndighetene å forberede seg.

De regner videre med at mellom 22 000 - 30 000 må på sykehus som følge av epidemien og at mellom 5500 og 7600 av disse vil trenge intensivbehandling. På toppen av epidemien kan hele 72 000 være smittet.

Av de 621 smittede i Norge er 385 er smittet i utlandet. 251 er smittet fra Østerrike og 119 fra Italia.

105 personer er smittet i Norge, og 93 av disse har nærkontakter til utlandet. Så langt er har bare fem av personene som har fått påvist coronasmitte en ukjent smittevei.

Hele Norges coronakart