Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eggdonasjon og sæddonasjon

Tror på ja til eggdonasjon - spår jevnt løp om sæd­donasjon til single

Redaksjonskomiteen i Høyre går i mot partiets nestledere, og sier ja til eggdonasjon med noen forbehold. I dag kan et flertall på partiets landsmøte støtte flere liberaliseringer innen bioteknologiloven.

SIER JA: Kristin Ørmen Johnsen, fylkesleder i Buskerud Høyre og familiepolitiker for Høyre på Stortinget, sier ja til eggdonasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SIER JA: Kristin Ørmen Johnsen, fylkesleder i Buskerud Høyre og familiepolitiker for Høyre på Stortinget, sier ja til eggdonasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H) har ledet redaksjonskomiteen i partiet, og lest innspillene grasrota har kommet med til bioteknologidebatten på Høyre-landsmøtet lørdag.

Hun og et flertall i redaksjonskomiteen i partiet råder landsmøtet til å si ja til eggdonasjon - med noen forbehold.

«Vilkårene for eggdonasjon må reguleres. Viktige spørsmål å avklare er alder på donor og mottager, kombinasjon av egg- og sæddonasjon, og økonomiske forhold rundt donasjon og behandling», står det i forslaget fra flertallet i komiteen, som altså kom til mottatt konklusjon som programkomiteen og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner (H) har gjort.

SÆDDONASJON: Bildet illustrerer sædlevering ved assistert befruktning på Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital  i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SÆDDONASJON: Bildet illustrerer sædlevering ved assistert befruktning på Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Tror på flertall

- Jeg tror det går gjennom, men det har kommet mange forslag til hvordan det rent konkret skal løses. Det vi har sagt er at det må være noen form for innramming for det, sier komiteleder Kristin Ørmen Johnsen til Dagbladet.

Hensikten med formuleringen er blant annet å finne ut hvem som skal betale for eggdonasjon dersom det tillates i Norge, og hvor stor egenandel man i så fall må ut med.

- Personlig mener jeg at staten skal betale for det dersom man åpner for det, men det må utredes, sier Ørmen Johnsen.

Et annet spørsmål er hvorvidt det skal være noen aldersgrense for eggdonasjon.

Ørmen Johnsen mener også det er viktig at det diskuteres hvorvidt eggdonasjon og sæddonasjon kan kombineres.

I så fall vil det kunne føre til at en kvinne føder et barn med et egg som ikke er hennes, ved hjelp av sæd som ikke tilhører mannen som skal fungere som barnets far.

- Her er vi opptatt av at det skal være en biologisk tilknytning til barnet fra minst en av partene, sier Ørmen Johnsen.

Flertall

Hun er også leder i barne- og familiekomiteen på Stortinget, fylkesleder for Høyre i Buskerud, og en erklært forkjemper for å tillate eggdonasjon i Norge.

En fersk rundspørring Dagbladet har gjort blant fylkeslagene i partiet, viser at 11 av 15 fylkeslag i Høyre er enig med henne i at eggdonasjon nå bør bli lov.

Det virker altså å være et overveldende flertall for dette ute i organisasjonen.

Spenningsmomentet er at fylkeslagenes delegasjoner stilles fritt.

I noen tilfeller, som for eksempel i Agder og Vestfold, antyder delegasjonslederne nå at et flertall av utsendingene deres vil si nei til eggdonasjon selv om fylkesårsmøtenes flertall har sagt ja til eggdonasjon.

Delegasjonene i åtte fylker ga i går uttrykk for at det trolig var flertall blant deres utsendinger - men det er umulig å spå utfallet av voteringen, da delegasjonene har ulikt antall utsendinger og de fleste fristiller representantene.

En av tre stridstema

Spørsmålet om eggdonasjon er et av de tre mest omdiskuterte bioteknolgitemanene i forkant av landsmøtet i Høyre, sammen med spørsmålet om surrogati og assistert befruktning av enslige kvinner.

- Surrogati tror jeg ikke går gjennom. Assistert befruktning av enslige tror jeg kan bli tett, men jeg tror det ender med å få flertall, spår Ørmen Johnsen.

Assistert befruktning av enslige framstår om mulig enda mer uavklart enn spørsmålet om eggdonasjon.

Mens Agder Høyre og Vestfold Høyre opplyser at det er flertall mot assistert befruktning av single i deres delegasjon, klarer verken Oslo, Akershus, Hordaland , Troms og Finnmark, Telemark, Trøndelag, Innlandet eller Nordland å sannsynliggjøre hva deres delegasjoner ville falle ned på.

Det viser en rundspørring Dagbladet gjorde i går kveld.

Bare Buskerud Høyre og Sogn og Fjordane sa da at de tror at det er et flertall for assistert befruktning i deres delegasjon.

Østfold og Møre og Romsdal Høyre besvarte ikke Dagbladets henvendelse i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!