VIL HA GRUVE: Næringsminister Trond Giske, som i dag la fram mineralstrategi. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
VIL HA GRUVE: Næringsminister Trond Giske, som i dag la fram mineralstrategi. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.Vis mer

Tror på ja til Engebø

- Et viktig mineralprosjekt, sier Trond Giske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Engebø er et stort og viktig mineralprosjekt som kan gi grunnlag for mange viktige distriktsarbeidsplasser og positiv næringsutvikling i Naustdal-regionen. Det er samtidig viktig at avgjørelser knyttet til mineraluttak og deponeringsløsninger baseres på et godt faglig grunnlag. Når det gjelder prosjektet i Engebøfjellet og bruk av sjødeponi, har Miljøverndepartementet bedt om at enkelte forhold må utredes nærmere før endelig beslutning treffes. Jeg er optimistisk på at disse undersøkelsene vil gi et miljømessig godt grunnlag for et ja til sjødeponi, sier næringsminister Trond Giske.

Dermed konkluderer han motsatt av miljøvernerne i Natur og Ungdom og Naturvernforbundet, som er negative til deponi i Førdefjorden og tror undersøkelsene vil gi grunnlag for det motsatte.

Drakamp
Miljøminister Bård Vegar Solhjell vil ikke forskottere noe. På spørsmål om hva som skal være kriteriene for å si ja eller nei, svarte han i dag at det blir et faglig og politisk spørsmål.

Det spørs altså hvem som sitter med makta og hvem som vinner i de interne forhandlingene når saken kommer opp til behandling igjen om et års tid. På rødgrønn side er Ap mest positive og SV mest negative til deponiplanene. På borgerlig side er Høyre positive, Venstre negative.

Trond Giske lanserte sin mineralstrategi i dag. Samtidig la Bård Vegar Solhjell fram avgjørelsen i den omstridte Engebøsaken i Sogn og Fjordane. Sakene henger sammen, og regjeringa har brukt lang tid på å behandle dem.

For lang tid, mener Giske.

- Vi bør trekke lærdom av denne saken. Det er viktig at alle relevante forhold identifiseres i en tidlig fase slik at man unngår unødig lange prosesser. Dette forutsetter at berørte myndigheter og andre aktører deltar aktivt i høringen av planprogram. En slik forutsigbarhet og effektiv saksbehandling er sentral i den nye mineralstrategien, sier Giske.