Tror på lik straff

I morgen faller dommen i Orderud-saken. Landets fremste jurister mener det er lite sannsynlig at det blir forskjell i straffeutmålingen for de fire dømte. De er alle funnet skyldig i medvirkning til overlagt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet Per og Veronica Orderud, Lars Grønnerud og Kristin Kirkemo Haukeland risikerer alle 21 års fengsel.

Ingen drapssaker i Norge likner på Orderud-saken. Retten, som i disse dager jobber med straffeutmålingene til de fire skyldige, finner derfor lite hjelp i norsk rettspraksis når de skal avgjøre straffen.

Et sentralt spørsmål er om ekteparet Orderud, Lars og Kristin kan få forskjellig straffeutmåling. Og eventuelt hvor store forskjeller det vil bli.

Lik straff

Svein Slettan, førsteamanuensis i strafferett ved Universitetet i Oslo, mener at det ikke blir store forskjeller i utmålingene.

- Det finnes ikke liknende saker i Norge. Det nærmeste man kommer er Hadelands-drapene. Der var det to stykker som fikk 18 år og en som fikk 12 år. Forskjellen er at personen som fikk 12 år ble dømt for forsettlig drap, mens de to andre ble dømt for overlagt og henholdsvis medvirkning til overlagt drap.

I Orderud-saken er alle funnet skyldig i medvirkning til overlagt drap. Derfor er det lite sannsynlig at det blir vesentlige forskjeller i straffeutmålingene, men det kan være nyanser på grunn av de ulike rollene som de eventuelt har hatt, sier Slettan.

Tre drept

Jusseksperten ønsker ikke å spekulere over hvor mange år eventuelt Kristin og Lars vil få i redusert straff, hvis retten finner det bevist at de har hjulpet politiet i deres arbeid.

- I norsk strafferett er det åpning for å gi redusert straff for de som har hjulpet politiet i deres arbeid. Men det er viktig å huske på at alle er funnet skyldig i medvirkningen til overlagt drap på tre personer, sier Slettan.

- Jeg deler Slettan sitt syn. Det blir ikke så store forskjeller i straffeutmålingene, sier professor Johs. Andenæs.

FUNNET SKYLDIG: Per Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød