Tror på maks ett rentehopp

- Vi må få himmelen i hodet for at hevingen i juni skal bli avblåst, mener Kari Due-Andresen i Handelsbanken

Analytikerne er ikke tvil om at Øystein Olsen og Norges Bank kommer til å heve renten igjen. Handelsbanken Capital Markets tror det blir med en renteheving. Foto: Are Haram/Finansavisen
Analytikerne er ikke tvil om at Øystein Olsen og Norges Bank kommer til å heve renten igjen. Handelsbanken Capital Markets tror det blir med en renteheving. Foto: Are Haram/FinansavisenVis mer

(Finansavisen.no): Etter Norges Banks «mellommøte» i starten av mai er de fleste analytikere sikre: Norges Bank venter ikke til september, men hever styringsrenten igjen ved det kommende møtet i juni. Også Handelsbanken Capital Markets har kastet tvilen om når hevingen kommer på sjøen.

- Vi trenger heller ikke rente­hevingen i juni, men jeg er ganske sikker på at den kommer. Det er så kort tid igjen til junimøtet at vi omtrent må få himmelen i hodet for at denne hevingen skal bli avblåst, sier sjef­økonom Kari Due-Andresen til Finansavisen.

Hun mener de internasjonale utsiktene er så svekkede at de burde veie opp for en sterk norsk utvikling. Internasjonale rente­forventninger har falt mye, og truslene fra handelskrigen har fått børsene til å skjelve og svekker utsiktene.

Fremoverskuende

- Norges Bank burde være fremoverskuende nok til å ta denne utviklingen inn over seg og holde igjen på rentehevingene. Det er ikke så hett i norsk økonomi at vi må ha opp renten, mener hun.

- Kapasitetsutnyttelsen er bare litt over normal, og inflasjonen må få lov til å ligge litt over målet av og til, hvis vi skal ha et symmetrisk inflasjonsmål. Jeg tror heller ikke at lønnsveksten blir sterk nok til å holde inflasjonen over målet. Derfor har vi god tid, og det er ingen grunn til å fremskynde rentehevinger, sier hun til avisen.

Den gjeldende rentebanen tyder på nok en heving i løpet av året, og senest innen mars neste år, men Handelsbanken tror rentetoppen er nådd for denne gangen med hevingen 20. juni. Samtidig trekker en mer ekspansiv finanspolitikk i revidert nasjonalbudsjett isolert sett i retning av flere hevinger.

Ønsker å heve

- Jeg har litt følelsen av at Norges Bank ønsker å få renten opp. Det er god utvikling i norsk økonomi, og det gir en anledning mens det fortsatt er godt moment til å heve renten én eller to ganger til, sier Due-Andresen.

- Men utpå høsten ser det dårligere ut, og vi venter at det er nok til at Norges Bank lar være å heve videre.

Due-Andresen utelukker ­likevel ikke at Norges Bank bruker muligheten nå, for å ha mer å kutte på senere.

- Det er en strategi jeg ikke er enig, men et argument som ofte kommer opp når pengepolitikk diskuteres, sier hun til avisen.

Norges Bank har allerede tatt hensyn til svakere internasjonale utsikter, men først og fremst langt ute på rentebanen. I mars ble den «siste» rentehevingen fjernet, slik at rentetoppen sentralbanken nå ser for seg er 1,75 prosent. Årsaken er nettopp lavere internasjonale renteforventninger, sammen med lavere prognoser for norsk lønnsvekst.

Andre økonominyheter:
- Det var et bratt fall, mer enn vi hadde sett for oss
Nettmegler doblet omsetningen