DAGBLADETS VALGBOD: I studio i dag er Miljøpartiet De Grønnes talsperson Une Bastholm for en partilederutspørring. Vis mer Vis mer

Tror på MDG-regjering om fire år

Une Aina Bastholm innser at MDG neppe ender i regjering nå, men tror sjansen byr seg allerede i neste stortingsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): MDGs oljeultimatum er blitt møtt med en kald skulder fra både statsminister Erna Solberg (H) og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (Ap).

Tre dager før valget erkjenner partiet at de neppe ender i regjering etter valget førstkommende mandag.

- Det er litt fordi jeg tar litt for gitt at det partiledere sier rett før et valg, er det de kommer til å gjøre. Når både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg sier at de ikke kan sitte i regjering med et parti som vil kreve at vi ikke åpner nye felt for oljeleting, så tror jeg dem på det, og da er vi opptatt av hvordan vi kan bruke forhandlingsmakta vår på andre måter, sier Une Aina Bastholm, nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne.

Tror på MDG-regjering om fire år

VALGBODEN FREDAG: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og Sigbjørn Gjelsvik (Sp) snakker om sentralisering. Vis mer Vis mer

Flere meningsmålinger har den siste tiden antydet et scenario hvor MDG og Bastholm kan komme i vippeposisjon, og dermed få makta til å bestemme hvem av Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) som får bli statsminister i Norge.

Siden de begge har sagt nei til MDGs oljeultimatum, virker det i dag uaktuelt at MDG går inn i regjering eller i en avklart samarbeidsavtale med noen av de to.

Bastholm tror imidlertid det kan bli aktuelt neste gang det er stortingsvalg i Norge, om fire år.

- Jeg ser hvor mye vi har klart å endre debatten i løpet av bare de siste fire årene. Det å se olje- og klimapolitikken i sammenheng var veldig nytt i 2013, da vi kom inn i Stortinget på den saken. Akkurat nå virker det å være bevegelse i opinionen om spørsmålet, og grunnen til at jeg tror H og Ap vil tenke annerledes om dette er at både økonomer og oljeanalytikere anbefaler Norge å redusere oljeavhengigheten fordi vi ikke kan regne med at oljeprisene er de samme i all framtid, sier Bastholm til Dagbladet.

OVERRASKET: MDG-topp Une Bastholm tok Dagbladets valgomat. Resultatet kan gi en pekepinn på hvem partiet burde samarbeide med. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Plan for fire nye år

Hun påpeker at rene miljøpartier faktisk har kommet i regjering i flere andre land i Europa, etter å først ha gjennomgått en modningsprosess lik den som hun nå mener foregår i Norge.

- Det er akkurat samme historien i alle landene hvor vi sitter i regjering, nemlig at man først ble avvist, og så kom inn i regjering etterhvert. Det skyldes rett og slett at mennesker heldigvis endrer mening etterhvert som nye argumenter kommer fram, sier han.

- Nå er vi fortsatt litt nye og så håper jeg at vi bruker de fire årene både på å vekke tillit hos velgerne og hos andre partier, slik at de ser at vi er trygge å gå i regjering med, slik vi også har gjort i veldig mange andre land, sier Bastholm.

- ANONYM: Da Dagbladet spurte folk på gata om MDGs talsperson Une Bastholm, kom det fram at langt ifra alle kjenner til henne. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Dersom MDG faktisk ender på vippen etter valget mandag, vil de bruke makta si til å tvinge gjennom politisk gjennomslag gjennom blant annet forhandlingene om statsbudsjett.

- Vi kan velge litt hva vi vil ta inn i forhandlingene om et statsbudsjett. Noen ganger påstås det at vi ikke kan ta opp ting som LoVeSe eller utsettelse av nye letekonsesjoner for sokkelen i en budsjettforhandling, men det er til syvende og sist politikerne som bestemmer hva som er handlingsrommet i politikken, og hvis vi mener det er viktigere enn å forhandle om noen kroner, kan vi gjøre avtaler for å støtte et budsjett, påpeker Bastholm.

Støtter ikke Frp

Da hun besøkte Dagbladets valgbod fredag gjentok hun budskapet om at MDG vil forhandle med begge statsministerkandidater etter valget dersom de havner på vippen.

Foreløpig virker det mest sannsynlig at de vil gi sin støtte til Ap-leder Jonas Gahr Støre - siden MDG ikke vil støtte et budsjett lagt fram av en regjering som inneholder Frp.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til Dagbladet i går at det ville overraske ham stort dersom MDG valgte å støtte Frp og Høyre i stedet for en Ap-basert regjering.

- Vi holder fast på det vi har sagt veldig lenge, at vi kommer til å forhandle med begge to. Jeg tror Støre føler seg trygg fordi det ikke ser ut til at Erna vil få til et borgerlig flertall uten Frp, sier Bastolm.

Men skulle Erna Solberg (H) bestemme seg for å droppe Frp og gå inn for en blågrønn regjering eller en ren Høyre-regjering, er det altså mulig at MDG vil gi sin støtte til et budsjett, og dermed støtte Erna som statsminister likevel.