Tror på Norge i Sikkerhetsrådet

Norge hilses velkommen i Sikkerhetsrådet i FN av tre utenrikspolitiske eksperter i Frankrike, Storbritannia og Tyskland. De anser det ikke som noe problem at Norge ikke har et konkret politisk program for arbeidet i FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge kniver med Italia og Irland om en plass i Sikkerhetsrådet, fra neste år og to år framover.

- Norges kandidatur er helt legitimt og rimelig, sier Dominique Moisi, nestleder ved instituttet IFRI i Paris.

- Norge står for det man forventer langt utover nasjonale interesser, sier Winrich Kuhne, doktor ved Stiftung Wissenschaft und Politik i Tyskland.

Nicholas Sims, foreleser ved The London School of Economics and Political Science, blir glad hvis Norge blir medlem, siden landet har utmerket seg tidligere i Sikkerhetsrådet og har så gode forbindelser med medlemmer som Canada og Nederland, som ville bli Norges viktigste samarbeidspartnere.

- Eksklusiv klubb

- Hva kan Norge få utrettet på de to årene?

- Man blir medlem av en liten klubb med reell politisk innflytelse, sier Moisi, mens doktor Kuhne mener at FN er et komplisert dyr som beveger seg langsomt, dominert av de permanente medlemmene.

- Det er mulig å fortsette og forsterke tidligere tiltak, sier Nicholas Sims.

- Som for eksempel saker som landminene og Angola, der også Canada har engasjert seg sterkt, samt fredsbevarende arbeid, sier han.

Alle tre mener Norge har den rette profilen.

- Demokratisk, aktivt utenrikspolitisk og med et upåklagelig diplomatisk rulleblad, sier Moisi.

- Norge har et svært positivt image i FN, særlig med hensyn til fredsbevarende arbeid. Norge og Canada gjennomførte oppsiktsvekkende arbeid med hensyn til landminer, sier Nicholas Sims.

Norge europeisk?

- Regnes Norge som et europeisk land selv om vi ikke er medlem av EU, eller er Norge USAs forlengede arm?

- Som europeisk. Norge er på en måte fra ingen steder, sier Moisi.

Kuhne ser heller ikke Norge som USAs forlengede arm, og for Nicholas Sims er det Norges rolle i OSSE og NATO som teller.

Ingen av dem ser det som noe handikap at Norge ennå ikke har et konkret program.

- Man må reagere i henhold til begivenhetene. Det viktigste er å ha ambisjoner, en god forståelse av mekanismene i FN samt et godt forhold til generalsekretæren, mener Moisi. Norges uklare syn på sanksjonene mot Irak ses heller ikke som noe problem.

- Frankrikes holdning er enda mer uklar, sier Moisi.