Coronaviruset

Tror på normal julefeiring

Statsminister Erna Solberg venter seg flere innlagte med coronavirus i Norge framover. Men hun tror Norge snart kan feire den første normale høytiden på lenge.

OPTIMIST: Statsminister Erna Solberg venter at nordmenn kan samle familie og venner til normal julefeiring i år. Hun er for tiden på valgkampturné i Nord-Norge. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
OPTIMIST: Statsminister Erna Solberg venter at nordmenn kan samle familie og venner til normal julefeiring i år. Hun er for tiden på valgkampturné i Nord-Norge. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SALTFJELLET (Dagbladet): - For hver uke vaksinerer vi flere. Det innebærer at konsekvensene av utbrudd blir mindre. Vi vet at vi tåler litt høyere smittetall uten at mange blir alvorlig syke hvis mange er vaksinert, sier Erna Solberg.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Statsministeren er i disse dager på valgkampturné i Nord-Norge, og Dagbladet intervjuer henne i kafevognen på Nordlandbanen på vei til Bodø. Flere steder i landsdelen har i det siste vært rammet av utbrudd med deltavarianten av coronaviurset.

Gledelig jul

Norge har nå vært gjennom flere nasjonale høytider, ikke minst to markeringer av grunnlovsdagen og en julefering, med strenge smitteverntiltak. Men Solberg tror nå at familie og venner endelig kan samles og feire som normalt når jula kommer.

- Jeg tror jo vi får en normal julefering i år. Men da tar jeg det store forbeholdet at jeg ikke vet hvor langt i det greske alfabetet vi kommer når det gjelder mutasjoner. Det er mutasjoner som er det mest alvorlige og vanskeligste for oss.

Solberg forventer at vi snart vil se høyere tall for antallet innlagte i Norge, på grunn av den fryktede deltavarianten. Hun mener likevel det er én ting som gjør det mindre bekymringsverdig.

- Fra de landene som har ligget foran oss når det gjelder deltavarianten har vi sett at det blir høyere sykehusinnleggelser når det har gått noen uker fordi det fortsatt er mange som ikke er vaksinert. Men det blir ikke noen særlig økning i dødsfall - og det er jo veldig bra.

- Vi kan nok få høyere smittetall. Og det kan påvirke hvor lenge folk må sitte i karantene, hvordan vi skal organisere den typen ting framover.

Vurderer trinn fire neste uke

Regjeringen har besluttet å utsette innføringen av det fjerde og siste trinnet i gjenåpningsplanen etter coronanedstengingen. På spørsmål fra Dagbladet om når vi kan komme dit kommer det kjente toner fra Solberg.

- Vi må jo følgene dataene da, og ikke datoene. Det er jo det viktige.

Hun gir likevel håp om at vi kan nå trinn fire i gjenåpningen ganske snart.

- Vi kommer til å ha en ny vurdering av dette neste uke, for å se på hvor vi ligger an da. Og da måler jo vi utviklingen i Norge, også på hvor mange vi har vaksinert og hvor langt vi har kommet. Vaksinenyhetene veldig mange steder er jo nå veldig gode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer