Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror på norsk olje i 100 år til

BI-professor Øystein Noreng mener vi ikke trenger å være mer enn en tredjedel inn i det norske oljeeventyret.

Mer å ta av: Professor Øystein Noreng mener det kan være mye mer olje å hente på norsk sokkel. Her fra Goliat-feltet utenfor Hammerfest - det første oljefeltet som kommer i produksjon i den norske delen av Barentshavet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
Mer å ta av: Professor Øystein Noreng mener det kan være mye mer olje å hente på norsk sokkel. Her fra Goliat-feltet utenfor Hammerfest - det første oljefeltet som kommer i produksjon i den norske delen av Barentshavet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Så lenge vi holder oss konkurransedyktige tror professor ved Handelshøyskolen BI, Øystein Noreng, det kan være liv laga for norsk olje og gass ut århundret, skriver Finansavisen.

For to uker siden kom Oljedirektoratet med en rapport hvor de anslo at Norge har pumpet opp rett under halvparten av de forventede utvinnbare ressursene.

Noreng mener vi ikke trenger å være mer enn en tredjedel inn i det norske oljeeventyret, og tror fortsatt det kan gjøres store funn.

- Det er lett så lite på norsk sokkel. Norges maritime havområde er på 2,2 millioner kvadratkilometer og OD mener at halvparten av dette har petroleumsførende bergarter. Vi har bare boret på blokker som utgjør 40-50.000 kvadratkilometer, og vi fant noe av det største, Johan Sverdrup, på et område som allerede var boret opp, sier professoren til avisen.

Ikke like lønnsomt Om Noreng får rett og vi ender opp med å pumpe olje i 100 år til, er han ifølge Finansavisen uansett klokkeklar på at oljebransjen vil bli helt annerledes fremover enn den har vært hittil. Lønnsomheten blir lavere.

- Olje vil bli mer som en vanlig industriell virksomhet, med konkurranse mot andre energikilder. Vi må tilpasse oss dette i Norge ved å få ned kostnadene gjennom skattesystemet og andre tiltak, så kan vi kanskje holde på til det neste århundre, sier Noreng, som mener at vi vil være «trygge og tjene litt» hvis vi kommer ned på en kostnad på 30 dollar per fat.

De siste årene har professoren truffet svært godt med sine pessimistiske oljeprisspådommer. Nå tror han at prisene kan bli holdt lave fremover, mye på grunn av landene i Midtøsten.

- Tankegangen er at olje i bakken som ikke kan selges, ikke har noen verdi. Derfor ønsker de å sikre seg et fremtidig marked for sin viktigste eksportartikkel, sier Noreng til Finansavisen.

Flere nyheter: Lav oljepris får store følger for oljerike Golfstater
Røkke: - Dagens oljepris vil ikke være bærekraftig
Elendigheten er ikke over - 520 av 2.400 må gå

Hele Norges coronakart