Tror på nye rentekutt

Med fortsatt lav pengemarkedsrente og lave tap på utlån finnes det mer å gå på for bankene i deres evinnelige kutting av boliglånsrenten, mener analytiker Geir Kristiansen.

 Billigere å låne:  Analytiker Geir Kristiansen i Fondsfinans tror på flere kutt i boliglånsrenten fremover. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Billigere å låne: Analytiker Geir Kristiansen i Fondsfinans tror på flere kutt i boliglånsrenten fremover. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Bankene kommer til å komme med flere runder med rentenedsettelser, sier analytiker Geir Kristiansen i Fondsfinans til Finansavisen.

Ifølge Kristiansen er forutsetningen:

- At pengemarkedsrenten ikke øker. Kombinert med at utlånstapene er fortsatt lave.

Kristiansen mener det kan være snakk om flere kvartaler før vi får en eventuell renteøkning, da signalene fra makroøkonomien ikke tyder på bred heisastemning.

I sin siste analyse av bankmarkedet anslår han at boliglånsrentene kan bli økt fra og med 2016. Det som følge av at risikopremien hos bankene økes igjen etter tiltagende utlånstap, skriver Finansavisen.

Innskudd ikke fredet lenger Enkelte banker skryter nå av det tredje boligrentekuttet i år; kuttet i den flytende boliglånsrenten i vår, fastrentnedsettelsen på boliglån på sensommeren og den siste ukens runde med 0,2 til 0,3 prosentpoeng på den flytende renten.

Dynamikken bak den siste runden skyldes ikke bare at markedsrenten har blitt satt ned, mener Kristiansen. Det skyldes også at bankene ser at de kan utligne den negative effekten på nettomarginen ved å kutte innskuddsrenten.

?- Bankene synes å bli stadig tøffere med å sette ned innskuddsrenten. Jeg har tidligere vært usikker på om bankene har vært bekymret for å miste innskuddskundene ved å sette ned tilbudet til denne gruppen, sier han til Finansavisen.

Nå er det flere eksempler på at bankene senker innskuddskundene:

- Fredningen av innskuddskundene er over, slår Kristiansen fast overfor avisen.

Flere nyheter Billigere borettslagsboliger i tredje kvartal
Skandiabanken kutter renten — igjen
Også Nordea kutter renten
OBOS melder om september-korreksjon