Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror på nye rentekutt

Det kan bli nye rentekutt i løpet av våren: - Jeg regner med at neste rentenedsettelse kommer straks forhandlingene mellom LO og NHO er i havn, sier sjeføkonom Knut Anton Mork.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Klarer offentlig sektor og akademikerne også å holde rammen, vil vi trolig få ytterligere et kutt. Ved årets slutt vil rentenivået være 1,5 til 2 prosentpoeng lavere enn i dag.

Slik vurderer det norske valutamiljøets urokråke, sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken, renteutsiktene framover.

Frittalende

Mork har markert seg som en av de fremste og mest frittalende blant tilhengerne av å styre pengepolitikken etter inflasjonsmål. Regjeringen, partene i arbeidslivet og Norges Bank har like stedig fastholdt en fastkurspolitikk som er blitt mer og mer fleksibel. Om pengepolitikken som føres nå etter at landet fikk ny sentralbanksjef, sier Mork:

- Dette er verken fastkurs eller inflasjonsmål, men en korporativ rentesetting. Nå er renta organisasjons- og institusjonsstyrt og ikke markedsorientert, sier han.

Mork viser til at finansminister Gudmund Restad første gang begynte å snakke om at en renteendring ikke var bundet til det berømmelige utgangsleiet mellom 103 og 105 målt mot ecu dagen etter at Arntsen-utvalget ble vedtatt opprettet før jul. I dag tilsvarer kronekursen 108,8 målt mot euro.

- Det er interessant at rentenedsettelsen kommer dagen etter at Arntsen-utvalgets innstilling ble levert. Jeg sitter med en følelse av at noen har snakket sammen, sier Mork.

- Det som ser ut til å skje er at partene får noe ved kontraktsinngåelse og noe ved levering, sier Mork.

Ikke noe nytt

Han avviser Norges Banks begrunnelse om at rentekuttet i går skyldes «utsiktene til demping av presset i norsk økonomi og utviklingen i rente- og valutamarkedet».

- Det har ikke skjedd en døyt med krona. Kronekursen er svakere nå enn ved forrige rentenedsettelse. Ikke har det skjedd noe annet nytt i norsk økonomi heller.

- Krisen i olje- og verftsindustrien må vel sies å være utsikter til «demping av presset»?

- Det er ikke noe nytt. Det visste Norges Bank allerede i januar og februar. Det som har kommet opp av nytt er at ledigheten faktisk ble litt mindre i februar og at bilsalget tok seg litt opp igjen, sier Mork.

Forundret

Mork sier han er forundret over det som skjer:

- Her har jeg og andre inflasjonsmåltilhengere i flere år blitt skjelt ut fordi vi har gått inn for å bruke renta for å regulere presset i norsk økonomi. Så kommer det en ny sentralbanksjef og gjør akkurat det vi i årevis har anbefalt. Men i sin begrunnelse skyter han seg inn under en ny definisjon av gjeldende valutaforskrift, sier Mork.

Med siste rentekutt er forskjellen mellom norsk og europeisk rentenivå ca. fire prosent. Mork tror ikke vi vil nærme oss det europeiske nivået før vi er nede på samme inflasjonsnivå som hos ØMU-landene og holder oss der stabilt. I dag er inflasjonsnivået der i underkant av én prosent, mens inflasjonen i Norge er 2,3 prosent, en forskjell på ca 1,5 prosent.