Lysere utsikter: Både lokale og utenbys investorer ser oppside i eiendomsmarkedet i Stavanger. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.
Lysere utsikter: Både lokale og utenbys investorer ser oppside i eiendomsmarkedet i Stavanger. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.Vis mer

Tror på prishopp i Stavanger

Økt aktivitet i regionen øker attraktiviteten til Stavanger-markedet.

(Finansavisen.no): - Vi ser at nye aktører handler i Stavanger. Utenbysaktører har hovedsaklig kjøpt eiendommer i den laveste enden av risikoskalaen de siste årene, men nå opplever vi i tillegg at opportunistiske aktører handler eiendom med høy risiko til lavere prisnivåer, sier Frode Gyland, direktør i DNB Næringsmegling Stavanger.

Et eksempel er Postens terminal i Svanholmen 4 på Forus, der en Bodø-aktør kjøpte eiendommen selv om leieforholdet løper ut i 2019. Et annet eksempel er Oslo-baserte Edgar Haugens kjøp av Stavanger Business Park i Kontorveien 15, til tross for en betydelig ledighet i bygget.

- Haugen selv uttaler at det er mulig å gjøre gode kjøp etter at prisene har kommet ned og mener det er lys i tunnelen i Stavangermarkedet, sier Gyland, ifølge Finansavisen.

Høy aktivitet

Når det gjelder transaksjoner i Stavanger-regionen i år, påpeker han at lokale investorer også er blitt mer aktive, spesielt i andre halvår. Blant annet kjøpte V20, med blant annet Ole Soppeland på eiersiden, flere eiendommer med høy ledighet av Norwegian Property.

Gyland ser også at utenlandske investorer er for fullt tilbake etter å ha vært svært passive siden 2014–2015.

- Det har vært et svært høyt transaksjonsvolum i andre halvår, spesielt i fjerde kvartal. Totalt er volumet nå over 6 milliarder kroner. Vi ser betydelig aktivitet innenfor alle segment og risikoklasser, sier Gyland til avisen.

På tampen av 2018 var det gjort 24 transaksjoner over 50 millioner kroner. Lokale investorer står for 10 av transaksjonene, med et volum på 1,6 milliarder kroner, ifølge Finansavisen.

Det er langt fra bare lavrisikoprosjekter som selges. Av de samlede transaksjonene så langt i år er cirka 2,3 milliarder knyttet til prosjekter med normal risiko eller høyere risiko; som behov for utvikling, transformasjon, med korte leieforhold og lignende.

Jakter på bedre avkastning

DNB Næringsmeglings siste investorundersøkelse viser også at mange investorer ønsker å kjøpe mer eiendom, men sliter med å finne de rette objektene og med å oppnå avkastning.

- For mange investorer gir de beste Oslo-eiendommene lavere yield enn finansieringskost, noe som bidrar til at man ser til de øvrige byene, sier Thomas Ramcilovic, analytiker i DNB Næringsmegling, ifølge Finansavisen.

Prime kontoreiendommer i Stavanger gir høy avkastning sammenlignet med både Oslo, Trondheim og Bergen, samt store europeiske byer, ifølge DNB Næringsmegling.

Andre økonominyheter:
Lisens-bonanza - rekordmange letelisenser tildelt
Valutastrateg: Dette er å slå inn åpne dører