Tror på rask løsning for Marte i Dubai

- Diplomatiet vil virke. Emiratene og Dubai ikke tjent med denne mediesaken, sier forsker.

 OPPMERKSOMHET FRA HELE VERDEN:  Marte Deborah Dalelv her fotografert under et intervju i den norske Sjømannskirken i Dubai med det verdensomspenende nyhetsbyrået Associated Press (AP). Foto: Kamran Jebreili, AP/NTB Scanpix.
OPPMERKSOMHET FRA HELE VERDEN: Marte Deborah Dalelv her fotografert under et intervju i den norske Sjømannskirken i Dubai med det verdensomspenende nyhetsbyrået Associated Press (AP). Foto: Kamran Jebreili, AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seniorforsker Anne Katrin Bang sier hun tror det kommer en rask og positiv løsning for Marte Deborah Dalelv i Dubai.

Forskeren ved Chr. Michelsens Insitututt (CMI) i Bergen er spesialist på Øst-Afrika og Gulfstatene.

Det faktum at verdensledende nyhetsmedia nå omtaler saken til Marte Deborah Dalelv og sosiale media er fulle av negative omtaler av Dubai, vil kunne bidra til en løsning.

- Dubai og De forente arabiske emirater er ikke tjent med denne mediesaken. De bruker enorme ressurser på å få selskaper til å etablere seg i Dubai, og få turister til å feriere der. Jeg tror det er svært sannsynlig at diplomatiet vil virke i denne saken. Med diplomatiske samtaler kan ankesaken komme raskt opp for retten, og der er de ikke tjent med en kopi av den første dommen, sier seniorforsker Anne Katrine Bang til Dagbladet.

Hun understreker at hun ikke kan vite hvordan saken utvikler seg, men sier samtidig at det ikke finnes noe i saken som tyder på at justismyndighetene i landet har behov for å statuere et eksempel.

- Mer press - Slik jeg ser det, vil det gå bra for Marte Deborah Dalelv. Samtidig er jeg opptatt av at norske myndigheter må legge mer press på land som har liknende lovgivning. Det finnes mange kvinnegrupper og menneskerettighetsorganisasjoner som jobber for de lokale kvinnene i disse landene. De trenger også massiv støtte og et effektiv diplomati i sine krav for lovendringer, sier Anne Katrine Bang.

I går brukte Marte mye tid på å svare og takke en del av de som har skrevet eposter til henne, og som har engasjert seg i sosiale medier.

- Men det er umulig for meg å få takket alle sammen. Derfor er det fint om Dagbladet kan bringe det ut, altså at jeg er evig takknemlig for all støtte. Det er helt overveldende hvor stort engasjementet er blitt. Min bror i London forteller at også han har fått enormt med henvendelser og støtte, sier Marte Deborah Dalelv til Dagbladet.

Het nyhetsperson I tillegg til flere Facebook-grupper med et stort antall tusen støttespillere, er hun blitt en het nyhetsperson i media over store deler av verden. En artikkel om henne på BBC var i går den nest mest delte saken.

- Jeg blir kontaktet av mange nyhetsmedia. Nå er det mange journalister fra England som ringer, sier hun.

- Vet du at Hollywood-stjernen Sophia Bush har tvitret om saken og skrevet at hendelsen er en krenkelse mot kvinner verden over?

- Hva? Er det sant? Nei, det visste jeg virkelig ikke.

Marte Deborah Dalelv er godt informert om at det jobbes i diplomatiet etter at hun snakket med utenriksminister Espen Barth Eide fredag.

- Jeg har respekt for at hver stat har sin egen suverenitet, og at Norge ikke kan diktere hvordan de skal løse min sak her i Dubai.

Vil være tålmodig Hun tør ikke å håpe på en snarlig løsning.

- Jeg håper selvfølgelig at det ikke tar nye seks måneder før saken blir løst gjennom rettsapparatet, men jeg er innstilt på å være tålmodig, sier Marte Deborah Dalelv.

Hun anmeldte en mannlig kollega for voldtekt mot henne i mars i år. Tirsdag ble hun selv dømt til 16 måneder i fengsel for å ha hatt sex utenfor ekteskapet, for å ha avgitt falsk forklaring til politiet og for å ha drukket alkohol.

 MASSIVT PRESS:  Seniorforsker og spesialist på Gulfstatene, Anne Katrine Bang, tror ankesaken i Dubai vil få et annet utfall. Foto: Privat.
MASSIVT PRESS: Seniorforsker og spesialist på Gulfstatene, Anne Katrine Bang, tror ankesaken i Dubai vil få et annet utfall. Foto: Privat. Vis mer