Swedbank tror Norges Bank hever styringsrenten tidligere, og tror det kan skje allerede til høsten. Foto: Scanpix.
Swedbank tror Norges Bank hever styringsrenten tidligere, og tror det kan skje allerede til høsten. Foto: Scanpix.Vis mer

Tror på renteoppgang i september

Sjeføkonom i Swedbank tror rentehevingen rykker nærmere.

(Finansavisen.no): Torsdag ble årets første rentebeslutning fra Norges Bank kjent. Styringsrenten forblir 0,50 prosent, slik absolutt alle analytikere hadde ventet.

Hovedstyret mener at det meste har gått omtrent som ventet ved forrige rentemøte, men de avvikene som har vært, har alle vært i den sterke retningen, skriver Finansavisen.

- Hvis Norges Bank hadde laget en rentebane nå, så ville den vært løftet. Hvis alt står seg frem til mars, tror jeg Norges Bank kan varsle enda tidligere renteheving, sier sjeføkonom Øyste in Børsum i Swedbank.

I desember varslet Norges Bank at første renteheving kommer i desember 2018 eller mars 2019. Verbalt strammet sentralbanksjef Øystein Olsen budskapet til, ved å slå fast at planen er å heve i desember. Det kan bli endret ved neste Pengepolitisk rapport, i mars.

- Vi ser at norsk vekstprognose fra Norges Bank, fra den såkalte SAM-modellen, er hevet ytterligere, sier Børsum, til avisen.

- Hvis alt står seg som nå frem til mars, så vil de fremskynde første renteheving, og da kan de peke på kommende høst.

I og med at Norges Bank foretrekker å endre renten ved de såkalte hovedmøtene, tilsier det i så fall at varselet om heving i desember blir endret til heving i september, skriver Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Nå skal Kygo erobre verden på nytt
OBOS landets største boligbygger ​