Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror på seier i Europarådet i dag

Thorbjørn Jagland kan bli ny generalsekretær i Europarådet.

KANDIDATEN: I dag kan
Thorbjørn jagland bli valgt til
ny generalsekretær i Europarådet.
Om han vinner, må
Jagland tiltre nesten på minuttet.
Han må imidlertid
hjemom til Norge og kunngjøre
hvem som får Nobels
fredspris i neste uke.
Foto: Jørn H. Moen
KANDIDATEN: I dag kan Thorbjørn jagland bli valgt til ny generalsekretær i Europarådet. Om han vinner, må Jagland tiltre nesten på minuttet. Han må imidlertid hjemom til Norge og kunngjøre hvem som får Nobels fredspris i neste uke. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STRASBOURG (Dagbladet): Thorbjørn Jagland regnes blant diplomater for å være en knapp favoritt i tvekampen mot polske Wlodzimierz Cimoszewicz.

Han uttalte seg ganske sikker på å bli valgt i juni, da valget egentlig skulle ha foregått, men er litt mer forsiktig i talen og virker mer spent nå.

— Det er uforutsigbart. Det er hemmelig avstemning. Man kan ikke vite om de stemmer som de sier. Parlamentariske forsamlinger er litt uberegnelige, sa Jagland i går kveld.

— Vi lå bra an i juni, og jeg tror vi ligger like godt an nå. Det har ikke forandret seg. Men det har heller ikke forandret seg at dette er uforutsigbart, la han til.

Etter å ha stilt til utspørring hos den konservative gruppa EPP i går, skulle han delta i en middag med den sosialdemokratiske gruppe.

Kupp
Europarådets Parlamentariske Forsamling skulle egentlig ha valgt ny generalsekretær 22. juni, men det endte med en nesestyver for Jagland.

En sammensvergelse av gamle høvdinger blant parlamentarikerne gjennomførte et snedig kupp.

Like før møtet hvor valget skulle foregå fortalte president Lluís María de Puig på en pressekonferanse at valget var fjernet fra dagsorden.

Tatt på senga forsøkte en britisk og en sveitsisk parlamentariker å få satt valget på dagsorden igjen, men tapte avstemningen blant de uforberedte parlamentarikerne ganske så knepent.

Men i går vedtok parlamentarikerne med 130 mot 63 stemmer, og ni avholdende, å sette valget på dagsorden for i dag. Det skal skje klokka 10.

Men med hemmelig og skriftlig avstemning blir ikke utfallet kunngjort før klokka 15, etter hva vi får opplyst.

Spørsmålet er hvor mange av de rundt 600 parlamentarikerne som vil delta i valget. I gårsdagens avstemning deltok drøyt 200.

Mange fra Tyskland, der Jagland har stor støtte, kommer ikke på grunn av valget hjemme. Det samme gjelder Portugal. Ingen fra Hellas kommer på grunn av valgkamp.

Maktkamp
Bak utsettelsen av valget lå det en bitter maktkamp mellom parlamentarikerne og regjeringene i Europarådet. Høvdingene blant parlamentarikerne har vært vant til å la toppverv gå på omgang seg imellom. Ministerkomiteen, hvor utenriksministrene sitter eller er representert ved sine ambassadører, har tidligere bare oversendt alle kandidatene til parlamentarikerne og latt dem velge.

Men Europarådet vil oppgradere generalsekretæren til samme anseelse og verdighet som generalsekretæren i NATO og presidenten i EU-kommisjonen.

Blant annet kreves det erfaring som stats- eller regjeringssjef.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling