Tror på solid vekst

Amerikansk økonomi går mot en lengre vekstperiode med solid økning i tallet på arbeidsplasser, sier USAs sentralbanksjef Alan Greenspan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fjoråret ser ut til å ha markert en overgang fra en lengre periode med lavere vekst enn ønsket, til en kraftig ekspansjon. Ser man framover, er utsiktene til solid vekst gode, selv det som alltid er risikoer, sa Greenspan i sin halvårige rapport til Kongressen.

Han spådde at veksten i 2004 kan komme opp i 4,5 til 5 prosent, mot 3,75 til 4,75 som var forventet tidligere.

I rapporten som var den mest optimistiske Greenspan har laget på flere år, advarer han likevel også mot virkningene både på kort og på lang sikt av det enorme budsjettunderskuddet.

Alvorlige effekter av budsjettunderskuddet på kort sikt kan bli et problem for president George W. Bush som søker gjenvalg til høsten. På lengre sikt vil underskuddet skape store problemer for pensjon og trygd til framtidige generasjoner.

- Jo lenger vi venter, desto mer smertefulle blir omstillingene som må komme, sa Greenspan.

Selv om Bush-administrasjonen hevder at den har en plan for å halvere budsjettunderskuddet som i år kommer opp i 521 milliarder dollar, sa Greenspan at ingen ennå har lagt fram noen overbevisende plan for hvordan dette skal gjøres.

Andre problemer han pekte på er faren for økte energipriser og de negative effektene av en synkende dollar.

(NTB)

HÅPER: USAs sentralbanksjef Alan Greenspan la fram sin rapport for kongressen i dag.