Tror på sprelsk brudekjole

Trosser prinsesse Märtha Louise kongelig etikette og skrider opp kirkegulvet i Nidarosdomen i turkis og rosa eller blir kjolen en hvit drøm med sprelske innslag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske designere tipper en sprelsk kjole til en sprelsk prinsesse og hele Norges blomsterdekoratør Finn Schjøll, levner liten tvil om at Märtha-liljen pryder brudebuketten.

Fredag får vi svaret på hva prinsesse Märtha Louise har valgt som antrekk for dagen hun skal vies til sin kjære, forfatteren Ari Behn. Men det må være lov å pønske litt på forhånd.

- Utagerende stil

Designeren bak kreasjonen, Wenche Lyche, har ifølge kongelig etikette visse tradisjoner å forholde seg til: Kjolen bør være hvit, gå til gulvet, ha lange ermer og den bør ikke ha for stor utringning. Men Märtha, med Lyche som bakkvinne, har overrasket før. Det store spørsmålet er hvorvidt designeren, med prinsessens tillatelse, tøyer grensene når det gjelder selve brudekjolen.

Prinsesse-designerens kolleger tipper at hun vil finne på noe litt sprøtt.

- Lyche er mer «utagerende» i sin stil. Hvis jeg skal gjette, tror jeg det vil være et humoristisk sprell på brudekjolen, at Lyche fullfører det vi har sett hittil når hun designer til prinsessen. Det kan jo bli noe litt sprøtt, siden Märtha har en ung, sprekere stil, sier Nora Farah til NTB.

Farah designet den mye omtalte blå kjolen som Eva Sannum, den gang kjæreste med kronprins Felipe av Spania, bar i kronprinsbryllupet i fjor.

Pastellfarger

- Kanskje blir det turkis og rosa, fleiper Ida Diesen og Martine Richter Svenkerud i Pikene bak Slottet, men legger raskt til:

- Det blir kanskje ikke så konservativt som Mette-Marits kjole. Helt sikkert vakkert, men kanskje spenstigere og kanskje i en svak farge? De to er jo forskjellige typer med forskjellige stiler og Märtha Louise er sprekere i klesstilen, enn Mette-Marits mer rolige og konservative stil.

Designeren som fikk skryt for kronprinsesse Mette-Marits brudekjole i ecrufarget silketyll, Ove Harder Finseth, vil ikke spekulere i hvordan Märthas kjole kommer til å se ut.

- Men jeg tror det blir en del pastell i fargene blant gjestene og så er vi på vei bort fra minimalismen. Det er mer mønster og flere detaljer, sier Finseth til NTB. Han har tegnet flere av antrekkene som skal pryde kvinnelige gjester i Trondheim.

Dristige gjester

Også gjestene tør være mer sprelske når bruden er tøff. Berit Lindstrøm er invitert i bryllup sammen med sin mann, utenriksråd Bjarne Lindstrøm, og Farah har kreert hennes kjole i stretchtaft og chiffong.

- Kjolen er en drøm, med «schwung» og stor vidde, brodert med perler og i en gyllen farge, sier en svært fornøyd Lindstrøm til NTB.

I kronprinsens bryllup i Oslo domkirke og på Slottet, bar hun en mer konservativ kjole.

- Den var vakker og i turkis shantungsilke. Men rammene rundt dette bryllupet er annerledes og Märtha Louise er en gøyal jente og bruker dristige klær, da må jo gjestene kunne tørre litt mer også, sier Lindstrøm.

- Ujålete

Men kjoler og gjester til tross, ingen brud uten brudebukett. Blomsterdekoratør Schjøll tror Märtha-liljer i brudebuketten er sikkert som amen i kirken.

- Jeg tror det blir en bukett der vi får den «Åh, Gud så skjønn»-følelsen. Jeg ser for meg blomster med sterk symboleffekt, blant annet Märtha-liljer. Det er familiens blomst og en arv etter farmor. Jeg tror det blir en frisk bukett som står til prinsessen som er en nydelig ung kvinne - frisk, sporty og ujålete, sier Schjøll.

(NTB