Tror på storstreik

Nei-general Per Østvold har større og større tro på at meklingsresultatet blir avvist og at Norge rammes av streik 3. mai. Lekkasjer viser stort nei-flertall i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fellesforbundets medlemmer kommer trolig til å avgjøre i dag om det blir storstreik i neste uke. Lekkasjer fra avstemningene viser at store fagforeninger i Oslo sier et klart og rungende nei til LO-ledelsens anbefalte meklingsresultat.

Men Transportarbeidernes forbundsleder Per Østvold som har ledet an i kampen for en streik er nøye med å understreke at dette bare forteller om stemningen i Oslo.

Buss-Ja

I Grafisk i Oslo skal det ha vært 70 prosent nei-flertall, mens 90 prosent av transportarbeidernes bussjåfører i Oslo skal ha stemt ja til å streike for å få penger til etter- og videreutdanning.

- Jeg vet lite om stemningen i hele landet, men det må trolig bli et solid ja-flertall i Fellesforbundet for å veie opp nei-flertallet i de andre forbundene. Østvold tror at både Norsk Transportarbeiderforbund, Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og EL & IT forbundet kommer til å si nei. Disse forbundene har rundt en firedel av de stemmeberettigede ved uravstemningen.

Det store og mektige Fellesforbundet sitter imidlertid med mer enn en tredel av medlemmene som går til stemmeurnene i dag og i morgen. Her blåser det en frisk nei-vind blant medlemmene, til tross for at forbundsledelsen har anbefalt ja.

- Dersom det blir en streik starter det trolig med 30 - 50 000 streikende. Deretter må det trappes opp.

- Jeg er overbevist om at vi kan tvinge NHO med på en løsning i løpet av en uke eller to med streik, sier Per Østvold.

Veien mot streik

Innen klokka halv ti fredag morgen skal LO-ledelsen ha avstemningsresultatet fra uravstemningen. Deretter blir det sekretariatsmøte på formiddagen, før LO og NHO møtes hos riksmeklingsmannen klokken 14 fredag ettermiddag for å fortelle om det blir streik eller ikke. Også blant NHO-bedriftene som er berørt av avtalen er det uravstemning.

Dersom det blir nei-flertall enten i LO eller NHO er streiken et faktum fra onsdag 3. mai.

Hvem som blir tatt ut, blir bestemt fredag formiddag. Det er allerede klart at hotell, ferjer, byggebransjen og trykkerier er blant områdene som omfattes av en eventuell streik.

Blant annet vil trykkingen av Dagbladet og VG bli rammet.

På Gardermoen, i Drammen, Sandefjord, Larvik, Sarpsborg, Molde, Sandnessjøen, Kirkenes og Harstad vil totalt 654 organiserte i Norsk Hotell- og restaurantarbeiderforbund streike.

Ferjeruter i Troms, Nordland, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland vil bli rammet. Det samme gjelder ferjen mellom Horten og Moss og hurtigrutene «Nord-Norge» og «Polarlys».

VARSLER STREIK: Nei-general Per Østvold er sikker på at han har mange streikevillige i ryggen.