Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror på to rentekutt og litt sterkere norsk krone

Nordea Markets er ute med nye prognoser for norsk økonomi og ser ingen krise i Norge. Men det kommer to rentekutt til.

ØKONOMI: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets ser ingen krise i norsk økonomi. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
ØKONOMI: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets ser ingen krise i norsk økonomi. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Nordea Markets er i dag ute med nye, oppdaterte makroprognoser - «Nordea Economic Outlook». Meglerhuset anslår en BNP-vekst for fastlandsøkonomien på 1,3 prosent i 2016 og 1,6 prosent i 2017.

Lav oljepris Den lave oljeprisen ser ut til å vare. Med lavere investeringsaktivitet og fokus på kostnadsreduksjoner vil det bli flere runder med nedbemanninger i oljeindustrien. Arbeidsledigheten ventes derfor å stige også neste år, fremgår det blant annet av rapporten.

Lave renter, en rekordsvak krone og offentlig pengebruk fungerer imidlertid som kraftige støtdempere i økonomien.

- Norsk økonomi og mediebildet preges av nedturen i oljesektoren. Den lave oljeprisen ser ut til å vare. Med lavere investeringsaktivitet og fokus på kostnadsreduksjoner vil det bli flere runder med nedbemanninger i oljeindustrien. Bunnen der er ikke nådd. Men situasjonen i norsk økonomi er langt fra så svart som mediebildet skulle tilsi. Lave renter, offentlig pengebruk og ikke minst en rekordsvak norsk krone er kraftige støtdempere. Mens arbeidsledigheten stiger i oljefylkene, faller den i resten av landet. Sjelden har utviklingen i norsk økonomi vært mer todelt enn nå. Det er langt fra noen krise i landet som helhet, slår sjeføkonom Kjetil Olsen fast.

Forbrukerne avgjør
Ifølge rapporten vil forbrukerne i stor grad avgjøre hvor svak den økonomiske veksten her hjemme blir fremover.

- Så langt er det få tegn på at forbruket rammes av nedturen i oljesektoren. Privat forbruk har vokst solid i første halvår, og det er høy aktivitet i boligmarkedet.

- Etterhvert som effektene av lavere aktivitet i oljesektoren spres til resten av økonomien, venter vi noe mer forsiktige forbrukere, skriver sjefanalytiker Erik Bruce og analytiker Joakim Bernhardsen.

De mener lavere lønnsvekst, høyere arbeidsledighet og økt sparing som følge av økt usikkerhet om den økonomiske utviklingen trekker i retning av svakere forbruksvekst de neste par årene.

- Noe av dette motvirkes imidlertid av lavere rente, høy vekst i pensjonsutbetalinger og noe skattelettelse. I sum vil husholdningenes realinntektsvekst holde seg bra oppe, lyder spådommen.Nordeas eksperter anslår at forbruksveksten blir lavest neste år, 1,5 prosent, for så å ta seg noe opp i 2017.

- Arbeidsledigheten anslås da å flate ut, og utsiktene for norsk økonomi er da trolig noe lysere.

Mot litt sterkere krone
Lavere rente og «et tross alt fortsatt rimelig bra arbeidsmarked» i store deler av landet, er hovedårsaken til at meglerhuset ikke tror oljenedturen utløser et generelt fall i boligprisene.

- I noen deler av landet vil prisene trolig falle, mens vi venter en utflating i landet samlet sett, heter det videre.

Med stigende ledighet og lav lønnsvekst og inflasjon, regner Nordea med flere rentekutt.

- Vi venter to rentekutt, ett neste torsdag og ett før sommeren 2016. Det vil kunne komme flere om kronen skulle styrkes vesentlig, og/eller boligprisene skulle begynne å falle, skriver Bruce og Bernhardsen.

Med en stabilisering og etterhvert noe høyere oljepris tror Nordeas økonomer at kronen vil styrke seg noe mot euro.

- Men styrkingen blir moderat med to rentekutt, (fra dagens 0,75 til 0,25 prosent red.anm.) og en sentralbank som vil varsle flere kutt om kronen styrkes vesentlig.

Rentekutt og lav oljepris til tross tror Nordea Markets på sterkere krone det kommende året, til 8,8 kroner for en euro neste år og 8,5 kroner i 2017.

- Norske kroner er for øyeblikket svært svak. På sikt regner vi med en viss normalisering, hjulpet av noe stigende oljepris. Men rentekuttene fra Norges Bank vil begrense kronestyrkingen. Skulle det vise seg at krona styrker seg mer markant vil også Norges Bank kutte mer noe som vil begrense styrkingen. I situasjon med stigende arbeidsledighet og fallende inflasjon vil Norges Bank gå langt for hindre en markant kronestyrking. Skulle valutamarkedet virkelig snu kan det tvinge fram negative renter også i Norge, skriver sjefanalytiker Erik Bruce.

Vanskelig rentebeslutning Uavhengig av neste ukes rentemøte ser også sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets for seg en styrkelse av kronen det kommende året. Han tror at kronen vil styrkes mot euro til underkant av 9 kroner på ett års sikt.

Det begrunner han med en tro på oppgang i oljeprisen, og at det bare kommer ett rentekutt til fra Norges Bank.

Han innrømmer imidlertid at det usikkerheter knyttet til rentebeslutningen neste torsdag og at det i øyeblikket ikke prises inn et rentekutt i rentemarkedet på dette rentemøtet.

Dersom  Norges Bank kutter renten på torsdag i neste uke, tror han at kronen forbigående kan svekke seg ytterligere, selv om mye allerede er diskontert. Hvis Norges Bank ikke kutter renten, og kronen holder seg på dagens nivåer frem til da, ser han for seg en massiv kronestyrkelse.

Også DNB Markets tror, i dagens oppdatering til de økonomiske utsiktene for 2016, på sterkere krone det kommende året. Spørsmålet er ikke om, men når vi får se en sterkere krone. Kronen er kraftig underpriset, både absolutt og relativt, slås det fast.

Mot euro spår DNB Markets at kronen vil styrke seg til 8,9 kroner i løpet av de kommende 12 månedene.

Onsdag morgen koster en euro 9,55 kroner. Dollaren koster 8,74 kroner og pundet koster 13,16 kroner. Følg valutakursene live

Flere økonominyheter Oljeprisen: - Abdiserer Saudi-Arabia, vil Norge rammes hardt
Sjeføkonom: Langt fra krise i norsk økonomi - ser flere kraftige støtdempere
Bilen ble 55.000 billigere fra vi hentet den til vi leverte den

ØKONOMI: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror på en litt sterkere norsk krone det kommende året.
Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
ØKONOMI: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror på en litt sterkere norsk krone det kommende året. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media