Nakstad:

Tror på vaksinasjon i april

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier det er sannsynlig at en vaksine blir godkjent rundt nyttår, og at vaksinasjonen kan starte i april. Om alt går som det skal, håper han på en mer normal sommer 2021.

VAKSINER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad håper på en mer normal sommer 2021. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er nok ganske sannsynlig at noen av disse vaksinene som er under utprøving vil bli godkjent rundt nyttårstider, hvis alt går som planlagt. Men det betyr ikke at de er klare da. De skal produseres i store volumer, så skal EU kjøpe og distribuere dem og så skal Norge kjøpe vaksiner fra EU, sier Nakstad til Dagbladet.

Han sier Norge gradvis vil få tilgang på flere doser.

- Det EU har sagt, er at man ser for seg at uti april, så kan dette være fullt oppe og gå, hvis alt går som planlagt. Det betyr at Norge sannsynligvis vil kunne vaksinere folk gjennom det første halvåret av 2021.

FÅR SLAKT: Denne uttalelsen fra Donald Trump har fått mange til å reagere. Video: AP Vis mer

- Ingen garanti

Folkehelseinstituttet har satt ned en egen gruppe med eksperter, som skal vurdere hvem som skal prioriteres først.

- Får vi mange doser samtidig, så kan man vaksinere flere samtidig. Men det blir nok spredt utover i tid. Og så vaksinerer man fortløpende etter hver som man får vaksiner til landet.

- Ville du tatt en vaksine nå?

- Når det blir min tur i prioriteringsrekkefølgen, ville jeg absolutt tatt en vaksine, om jeg visste at den var godkjent, godt utprøvd, godkjent av EU, og jeg hadde hatt god info tilgjengelig om vaksinen. Det som er viktig er at vi må fortelle alt vi vet om disse vaksinene, hvordan de er utprøvd og fortelle om de vanlige bivirkningene og mer sjeldne bivirkninger, sier Nakstad.

- Kan man garantere at vaksinen er trygg når arbeidet har gått så fort?

- Det har gått fort fordi man har satt inn veldig mye ressurser, veldig mye penger, og veldig mange laboratorier og miljøer. Det er også sånn at det er flere vaksiner som er utviklet uavhengig av hverandre, så det er veldig mange å velge mellom etter hvert. Man kan vurdere effekt og trygghet opp mot det. Det er også en helt annen situasjon i dag, med tanke på vaksineteknologi, sier Nakstad og legger til:

- Man kan aldri garantere seg mot veldig, veldig sjeldne bivirkninger, men for å få godkjent en vaksine, må den vise god effekt, og fordelene må være større enn ulempene.

STENGER: Boris Johnson informerer som strenge tiltak mot coronaviruet i England. Vis mer

Håp for neste sommer

Nakstad forklarer at rundt halvparten av befolkningen må være vaksinert før viruset skal få problemer med å spre seg i befolkningen.

- Men ofte snakker man kanskje om 70 prosent, om man skal være helt sikker på at viruset ikke får spredt seg i Norge.

- Hvis alt går etter planen, vil neste sommer være mer normal?

- Ja, det er håp for det. Vi håper alle sammen at neste sommer blir mer normal enn den vi hadde. Og hvis, og det er et stort hvis, mange er vaksinert fram mot sommeren og risikoen for viruset er mye mindre i Norge, da blir det selvsagt mulig å leve mer normalt neste sommer.

Paul Garner forteller om hvordan coronaviruset har påvirket han. Vis mer

Han understreker at det imidlertid ikke er noen garanti for at det vil skje.

- Ting kan endre seg i denne pandemien, viruset kan endre seg, og ting med vaksinen kan bli problematisk, som fører til at den blir forsinka. Vi kan ikke gi noen garantier, men det er godt håp.

Om det blir mulig å reise på ferie i Europa neste sommer, er det heller ikke noen fasit på i dag.

- Jeg tror I hvert fall at hele Europa er interessert i å komme tilbake til normalen så fort som mulig. Men det blir lettere å si noe om det i mars/april. Hvis ting da er godt i gang, så kan vi se for oss en sommer som er mer normal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer