Hetebølge på vei

Tror på varmerekorder i helga

Nå kommer knallsommeren. Det betyr at flere temperaturrekorder kan slås, ifølge Meteorologisk institutt.

VARMEREKORDER: Meterologene har troa på at det vil bli satt flere varmerekorder denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VARMEREKORDER: Meterologene har troa på at det vil bli satt flere varmerekorder denne uka. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Om prognosene slår til, tror meteorologene at en hetebølge er på vei til Norge denne uka.

Varmest blir det til helga. Vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Meteorologisk institutt melder da opp imot 30 grader i store deler av landet.

- Når vi nærmer oss 30 grader flere dager på rad, som er varselet for Sør-Norge, så tenker jeg vi kan kalle det for en hetebølge, sa vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet mandag.

Samtidig som knallsommeren kommer forventes det også at flere temperaturrekorder vil bli slått.

Det forteller Line Båserud, forsker og klimavakt i Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Når det er en hetebølge på vei, så forventer vi at rekorder slås, sier Båserud.

- Akkurat hvor og når er vanskelig å si på forhånd, men at rekorder kan slås. Så absolutt, fortsetter hun.

NORDMENN RAMMET AV HETEBØLGEN: Tre nordmenn forteller hvordan de opplever den voldsomme varmen som får Europa til å koke. Video: Privat. Vis mer

Helga peker seg ut

Spesielt torsdag tror Båserud at rekorder kan bli slått.

Meteorolog Nordhagen melder helga som den store værvinneren. Særlig indre strøk på Østlandet, kan få rundt 30 grader gjennom helga.

Med det i bakhodet sier forsker Båserud at det også trolig er disse dagene rekordene kan falle.

- Vi skal følge med på rekordene daglig, men det er størst sannsynlighet for nye rekorder i helga, sier hun.

- Det vil uansett bli meget varmt.

Dette er varmerekordene

Båserud forteller at det i forbindelse med knallsommeren i fjor ble satt en rekke varmerekorder her til lands.

- Varmerekorden i Hordaland ble satt i fjor på Etne. Da ble det målt 34,4 grader. Også varmerekorden i Troms ble satt i fjor. Da ble det målt 33,5 grader på Bardufoss, forteller forskeren.

SE TV: Denne uka ble det påvist et tilfelle av den kjøttetende bakterien vibrio i Middagsbukta i Asker. Om du skal bade i Oslofjorden, kan det være lurt å ta disse forholdsreglene. Reporter: Malene Storrusten. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

For å finne varmerekorden fra Oslo og Trondheim må en imidlertid helt tilbake til 1901.

- Da ble det målt 35 grader begge steder.

Samtidig innrømmer Båserud at det har vært langt færre sommerdager i år, sammenliknet med fjoråret.

- Fra 1. januar til 17. juli i fjor ble det målt 64 sommerdager i fjor. I år har det så langt blitt målt 41 sommerdager.

Varmeste juni noensinne

Også juni-måned var en rekordmåned. I forrige uke ble det kjent at juni 2019 snappet førsteplassen fra juni 2016 som var varmeste målte junimåned siden målingene startet på 1880-tallet.

Det gjorde juni 2019 til den varmeste juni-måned noensinne, ifølge NTB. Gjennomsnittstemperaturen i juni endte til slutt på 15,9 grader.

Forrige måned ble også flere temperaturrekorder knust i Europa, blant annet på grunn av hetebølgen som rammet flere land.

- Jordkloden er feberhet, og det kommer ikke til å gå over, takket være klimaendringene, sa sjefen for North Carolinas klimadirektorat, klimaforsker Kathie Dello, ifølge nyhetsbyrået.