Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror pågripelsen ble planlagt som EU-gave

Flere i Serbia ser sammenheng mellom dagens arrestasjon av Ratko Mladic og et høyprofilert besøk.

 GODE VENNER:  Tonen mellom president Boris Tadic og EUs utenriksminister Catherine Ashton var svært god etter at Ratko Mladic ble arrestert. Flere i Serbia spør seg om det hele var regissert av serbiske myndigheter. Foto: AFP PHOTO / STR / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HO
GODE VENNER: Tonen mellom president Boris Tadic og EUs utenriksminister Catherine Ashton var svært god etter at Ratko Mladic ble arrestert. Flere i Serbia spør seg om det hele var regissert av serbiske myndigheter. Foto: AFP PHOTO / STR / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom EUs utenriksminister Catherine Ashton på besøk til Serbia. Passende nok ble det største hinderet for et serbisk EU-medlemskap fjernet samme dag, da en stolt president Boris Tadic kunne annonsere at krigsforbryteren Ratko Mladic var blitt pågrepet.

En hardt presset serbisk regjering er avhengig av å få EU-prosessen på gli, men da måtte Mladic pågripes først.

- Veldig mange mistenker at den serbiske regjeringen valgte å levere Mladic til Haag på dette nøyaktige tidspunktet, for å få maks fortjeneste fra EU gjennom kandidatstatus og en dato for å starte forhandlingene, sier Ljiljana Smajlovic, lederen for den serbiske journalistforeningen, til Dagbladet.

- Mange ser denne sammenhengen, og særlig etter at president Tadic valgte å hylle Catherine Ashton som en sann venn av Serbia. Noen sier at arrestasjonen var en politisk gave til henne, legger hun til.

PROTESTER:  Tilhengere av Ratko Mladic samlet seg i Lazarevo der generalen ble pågrepet for å protester. Foto:      REUTERS/Scanpix
PROTESTER: Tilhengere av Ratko Mladic samlet seg i Lazarevo der generalen ble pågrepet for å protester. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer

Smajlovic ble i sin tid den første kvinnelige redaktøren for den anerkjente avisen Politika og har flere ganger kritisert myndighetene for å gjøre for lite i jakten på Mladic.
 
Det er det flere med henne som har gjort, men fra offisielt hold hevder man at dette endret seg i 2006. Likevel er det mange som spør seg hvorfor det har tatt så mange år. Nå kan regjeringen få en opptur på grunn av at et vondt kapittel er i ferd med å avsluttes.

- Selve nøkkelhinderet - Folk i Serbia er svært misfornøyde på grunn av den økonomiske krisa og føler ingen kjærlighet overfor regjeringen. Et valg må holdes i løpet av åtte måneder, og de sittende partiene er uten håp hvis de ikke kan levere på løftet om framdrift i EU-søknaden. De fleste ser sammenheng mellom dette og Mladics arrestasjon, sier Smajlovic.

Hun tror i likhet med mange andre at arrestasjonen vil bidra svært positivt for Serbias del i EU-prosessen, og det sa da også Ashton da hun besøkte Beograd i dag.

- Mladic var selve nøkkelhinderet for et serbisk EU-medlemskap, sier hun.

Krigsforbryteren skal ha det verste folkemordet i Europa siden krigen på sin samvittighet, men Smajlovic forklarer at mange i Serbia fortsatt ser på ham som en krigshelt.

Tror ikke uro bryter løs - De fleste er klare over at Ratko Mladic bærer ansvaret for forferdelige grusomheter i Srebrenica i 1995, selv om de ikke er villige til å godta folkemordstempelet. Men meningsmålinger viste at svært få ville vært villige til å overgi ham til myndighetene selv for å få dusøren på 10 millioner euro. Mange ser på ham som en krigshelt, sier hun.

Da Mladics makker Radovan Karadzic ble arrestert i 2008 brøt det ut uro i Serbia. Hun antar at dette ikke vil skje igjen.

- Det finnes ingen mektige politiske krefter som er klare til å organisere protester som vi så da, særlig nå som Tomislav Nikolics Serbiske Fremskrittsparti er blitt forpliktet til europeisk integrering, sier hun.

 TATT:  Det første bildet av krigsforbryteren på mange år. Ratko Mladic ble ført inn til retten i Beograd etter at han torsdag morgen ble pågrepet. Foto: AFP PHOTO / HO / SERBIAN GOVERNMENT
TATT: Det første bildet av krigsforbryteren på mange år. Ratko Mladic ble ført inn til retten i Beograd etter at han torsdag morgen ble pågrepet. Foto: AFP PHOTO / HO / SERBIAN GOVERNMENT Vis mer