GIR INTERVJU: Eirik Jensen gir i dag et intervju til TV 2, der han blånekter for anklagene mot ham. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GIR INTERVJU: Eirik Jensen gir i dag et intervju til TV 2, der han blånekter for anklagene mot ham. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Tror pengetrøbbel er Cappelens motiv

Eirik Jensen sier til TV2 at han tror pengetrøbbel er grunnen til at den selverklærte narkobarronen Gjermund Cappelen har utpekt ham som korrupt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jensen gir i dag et stort intervju til TV 2s Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve, etter at han i går gjorde en ting klart overfor Dagbladet:

- Jeg har aldri mottatt ei krone fra den mannen.

Mannen Jensen snakker om er den selverklærte narkobaronen Gjermund Cappelen (47) fra Bærum. Investoren har erkjent innførsel av over 20 tonn hasj, og hevder politimannen Eirik Jensen har spilt en viktig rolle i saken.

I intervjuet med TV 2 sier nå Jensen at han mener Cappelens pressede økonomiske situasjon i høst er bakgrunn for beskyldningene bærumsmannen nå har rettet mot ham:

- At han har tapt mye penger er verifisert. Og at dét har noe med motivet hans å gjøre, det er jeg overbevist om, sier Jensen.

Jensen sier at han har lånt 30.000 kroner til Cappelen, penger Cappelen skal ha hevdet han trengte i forbindelse med reprasjon av en bil.

- Jeg skjønner i ettertid at det kunne være en taktikk han hadde, men jeg oppfattet ikke det. Jeg skjønte at han hadde gått på en økonomisk tung smell, og at han hadde dårlig råd. Så lånte jeg han 30.000 kroner, sier Jensen.

Dagbladet har tidligere skrevet at Cappelen i perioder har hatt et ustyrtelig forbruk, og omgitt seg med millionbiler, dyre klokker og dratt på luksusferier til paradisøyer.

Hemmeligholder Dagbladet forteller i dag hvordan tingretten hemmeligholder en rekke opplysninger som er til fordel Eirik Jensen.

Etter fengslingsmøtet bak lukkede dører 20. mai ble pressen lenge nektet å få lese tingrettens kjennelse, den eneste offisielle begrunnelsen for hvorfor Jensen skulle holdes fengslet.

Bakgrunnen var at Spesialenheten hadde bedt tingrettsdommer Inger Kjersti Dørstad om så omfattende hemmelighold som mulig. Etter klager fra mediehusene fikk pressen i går innsyn i dokumentet fra 20. mai.

Deler av kjennelsen omfatter forhold retten mener er til Jensens gunst. Men alle mediene er fremdeles bundet av et forbud mot å gjengi innholdet i kjennelsen offentlig. Begrunnelsen er etterforskningshensyn.

Har vurdert troverdighet I kjennelsen, som Dagbladet altså ikke har lov å referere, gjør retten vurderinger om blant annet:

• Troverdigheten til Jensens forklaringer om de aller mest sentrale bevisene.

• Hva den svært omfattende gjennomgangen av Jensens privatøkonomi har resultert i.

• Hvor stor del av Cappelens påstander som er regnet som troverdige

• Hvorvidt mistanken mot Jensen eventuelt har endret seg de siste ukene.

• Forklaringer om bakgrunnen for anmeldelsen i saken

Strafferettsekspert John Christian Elden mener det ikke er grunnlag for det vedvarende hemmeligholdet så langt ut i etterforskningen.

- En lettelse Jensens forsvarer sier følgende om hvorfor Jensen lar seg intervjue.

- Han og jeg er skjønt enige om at det er nødvendig at det kommer noe fra hans side, for å redusere den voldsomme jakten vi har opplevd fra mediene etter at han ble løslatt. Vi har ikke noe mål om å forhåndsprosedere saken, men det er behov for å «slippe ut litt luft av ballongen». Vi har et håp om at han nå vil kunne få litt fred, sier advokat Jens Ove Hagen til Dagbladet.

Forsvareren sier at Jensen uansett ikke kan snakke om alle sidene av saken.

- Han har et behov for å gi sin versjon. Samtidig er han vingeklippet fra å gi det totale bildet, da mye av det er taushetsbelagt, sier Hagen. 

- Hva har Jensen reagert på etter at han kom ut?

- Det var en lettelse for ham å bli løslatt. Men det er ikke lett for ham å komme til hektene. Han har reagert på den massive mediedekningen. At han ble identifisert med navn, og at det ble publisert bilder av boligen hans. Akkurat det synes han var spesielt hensynsløst. Han har på grunn av den spesielle jobben han har hatt, brukt mye tid og krefter på å bygge opp en anonym tilværelse, sier Hagen.

- Står fritt Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten vil ikke kommentere hva Jensen nå sier i medieintervjuer.

-  Han står selvfølgelig fritt til å uttale seg om det han møtte ønske når han møtte ønske. Spesialenhetens rolle i etterforskingen er å finne svar på anklagen som foreligger. Vi skal være objektive og belyse forhold både til siktedes gunst og ugunst. Det er ikke vår rolle å forhåndsprosedere saken i media, men vi forsøker å etterkomme medias ønsker om informasjon om utviklingen i etterforskningen, sier Øyen til Dagbladet.

- NØDVENDIG: - Han og jeg er skjønt enige om at det er nødvendig at det kommer noe fra hans side, for å redusere den voldsomme jakten vi har opplevd fra mediene etter at han ble løslatt. Vi har ikke noe mål om å forhåndsprosedere saken, men det er behov for å «slippe ut litt luft av ballongen». Vi har et håp om at han nå vil kunne få litt fred, sier advokat Jens Ove Hagen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- NØDVENDIG: - Han og jeg er skjønt enige om at det er nødvendig at det kommer noe fra hans side, for å redusere den voldsomme jakten vi har opplevd fra mediene etter at han ble løslatt. Vi har ikke noe mål om å forhåndsprosedere saken, men det er behov for å «slippe ut litt luft av ballongen». Vi har et håp om at han nå vil kunne få litt fred, sier advokat Jens Ove Hagen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer