- Tror Per og Veronica plantet bevis

Juryformannen i Orderudsaken mener at Per og Veronica Orderud kan ha plantet bevis hos Lars Grønnerød. Samtidig vurderer statsadvokaten å gjenoppta etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til statsadvokatene skriver juryformann Arill Bråthen at magasinet som var i drapsvåpenet kan ha blitt plantet hos Grønnerød.

- Jeg skrev brevet fordi jeg hadde en annen forståelse av hva som er skjedd med de vesentlige bevisene - magasinet og pistolen - enn det som kom fram i retten, sier Bråthen til NRK.

Han mener at noen bevisst har ladet et magasin på en annen pistol med patroner, før magasinet ble funnet hos Grønnerød.

- Trolig ble det plantet allerede før våpenbyttet på gården. Hvis den teorien er riktig, står Per og Veronica bak, sier han.

Lars Grønnerøds forsvarer, Morten Kjensli. sier at de vil bruke opplysningene i anken til høyesterett.

- Vi kommer til å skrive en anke som kan føre til at høyesterett opphever lagmannsrettens dom, sier han.

Ny etterforskning

Bare minutter før NRK brakte den oppsiktsvekkende nyheten, ble det klart at etterforskningen i Orderudsaken kan bli videreført.

- Vi skal ha et møte med etterforskerne om 14 dager. Da skal det avgjøres om vi vil fortsette etterforskningen på forskjellige områder. Vi vurderer å fortsette med barnålssporet, sier statsadvokat Olav Thue til Dagbladet.no.

Bakgrunnen for at saken kan bli tatt opp igjen, er et brev statsadvokaten har mottatt fra foreningen «Per og Veronicas venner». Brevet ble sendt av Per Kristian Orderuds søskenbarn Espen Orderud. Barnålssporet var et av flere momenter de ønsket at skulle etterforskes videre.

- Det er ganske sannsynlig at vi vil forfølge dette sporet, men vi må drøfte det med etterforskerne først.

Barnålen ble først lansert som bevis 26. april i fjor. Olav Thue spurte Per Orderud om han brukte furu eller gran til juletre i 1998. I retten la han fram en gjennomsiktig frysepose som politiet hadde beslaglagt fra Kristin Kirkemo Haukeland. I posen var det to sokker, og i den ene sokken var det funnet ei barnål fra et furutre. Sokkene hadde strekkskader, og statsadvokat Jørn Maurud spurte Kirkemo Haukeland om sokkene hadde fått strekkskader etter å ha blitt trukket utenpå en sko, noe Kirkemo Haukeland benektet.

Per Orderud fortalte at de hadde gran på juletreet på gården.

Grundige analyser

De foreløpige resultatene fra analysene av barnåla, ble lagt fram i lagmannsretten. Hvis etterforskningen fortsetter, vil det tas langt grundigere analyser.

Hele venneforeningen er fornøyde med at etterforskningen nå kan bli tatt opp igjen.

- Det er dette vi har ønsket. Vi er fornøyd med at de går videre med etterforskningen, for vi føler at det er ting vi ikke har funnet ut av, sier Veronica Orderuds tante, Bjørg Holen til Dagbladet.no.

- I retten fortalte kvinnen som analyserte barnåla at det gjensto tre uker av analysene da de ble avsluttet. Det reagerte vi på, for tre uker er småtterier i forhold til 21 år, sier hun.

Holen har besøkt Veronica flere ganger, seinest på lørdag.

- Det går veldig opp og ned med henne. Men vi har ikke gitt opp. Vi har aldri vært i tvil om at Per og Veronica er uskyldige.

eugene.brandal.laran@dagbladet.no

OPPSIKTSVEKKENDE: Her leser juryformann Arill Bråthen opp kjennelsen i Orderud-saken. I dag han at han tror Per og Veronica Orderud plantet bevis hos Lars Grønnerød.