Tror Per ringte 180 fra nære slektninger

Politiet jobber nå ut fra teorien om at det var Per Kristian Orderud som ringte Opplysningen 180 og fortalte at Anne Orderud Paust og hennes foreldre skulle drepes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12. mai er det registrert en langvarig oppringning til 180 fra en telefon tilhørende nære slektninger av Per og Veronica Orderud. Den samme dagen var ekteparet til stede i bursdagsselskap hos disse slektningene.

Politiet undersøker om oppringningen som skjedde fra slektningene om formiddagen 12. mai kan spores til Per Kristian Orderud. Etterforskerne forsøker nå å finne ut hvem som kan ha vært i boligen da oppringningen skjedde.

Bekrefter

Per Kristian Orderud har i avhør bekreftet at han og ektefellen var i bursdagsselskap hos disse slektningene om ettermiddagen 12. mai.

Etter det Dagbladet erfarer, bekreftet han dette seinest bak lukkede dører i forhørsretten på Lillestrøm torsdag.

I forhørsretten ble han ikke spurt direkte om han hadde ringt til Opplysningen fra denne telefonen den aktuelle dagen. Det får Dagbladet bekreftet fra flere hold.

Per Kristian Orderud har forklart at han og Veronica kom til den aktuelle adressen først om ettermiddagen for å delta i familieselskapet, som fant sted dagen før Kristi himmelfartsdag.

Nøyaktig tidspunkt

Telefonutskriftene viser nøyaktig tidspunkt for telefonsamtalen, og det var om formiddagen.

Derfor har politiet ikke så langt klart å knytte Per Kristian Orderud til telefonoppringningen. Men etterforskerne forsøker å kartlegge ekteparet Orderuds bevegelser denne dagen, for å finne ut om de kan ha vært der tidligere.

Politiet har så langt ikke klart å få klarhet i hvem det er som kan ha ringt om formiddagen. For politiet er det fremdeles uklart hvem som var hjemme på den aktuelle adressen da telefonen til 180 ble tatt. Det er fastslått at et av familiemedlemmene var på en lengre reise, mens de andre skal ha deltatt på bursdagsselskapet seinere på dagen, blant annet sammen med Per Kristian og Veronica Orderud.

Et sentralt tema for etterforskerne er sjølsagt hvem som eventuelt hadde nøkkel til den omtalte leiligheten til slektningen.

Usikker

Det er mye usikkerhet rundt 180-sporet. Kvinnen ved Opplysningen i Lærdal som mottok samtalen fra den mystiske mannen, er usikker på når samtalen fant sted. Hun opererer med et mulig tidsrom på flere uker.

Politiet har fått tilgang til alle numre som har ringt Opplysningen i den aktuelle perioden. De har tatt utgangspunkt i kvinnens vaktliste. Politiet har dessuten sett bort fra alle samtaler av normal varighet.

Kobling

I jakten på 180-mannen forsøker politiet hele tida å finne en kobling til Per Kristian Orderud. Etterforskerne forsøker å finne ut om han har hatt tilgang til noen av telefonene som det er ringt lange samtaler fra til Opplysningen.

Kvinnen på Opplysningen har forklart at vedkommende mann som ringte inn de sensasjonelle opplysningene virket påvirket. Per Kristian Orderud har ord på seg for å være svært forsiktig med alkohol.

Den ukjente mannen skal ha begynt med å spørre etter nummeret til Stortinget, før han etter hvert begynte å snakke om det som seinere ble Orderud-saken, etter det Dagbladet får opplyst. Samtalen skal ha vart i ca. fem minutter.

180-samtalen er på den måten en utrolig affære. Ifølge vitneforklaringer skal Anne Orderud Paust først fredag 21. mai ha bestemt seg for å reise til Sørumsand for å besøke foreldrene.

Trippeldrapet skjedde natt til pinseaften 22. mai.