Hurdalsplattformen

Tror plattformen er ulovlig

På vei ut døra sender avtroppende klima og miljøminister Sveinung Rotevatn en salve mot den nye regjeringen. Han mener plattformen deres er ulovlig.

Oslo 20210811. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) legger fram en tiltaksplan for å beskytte pollinerende ville insekter på Ola Narr i Oslo.Foto: Annika Byrde / NTB
Oslo 20210811. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) legger fram en tiltaksplan for å beskytte pollinerende ville insekter på Ola Narr i Oslo.Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag presenterte påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) plattformen for sin nye regjering utenfor Hurdalssjøen hotell på Romerike, der de har forhandlet fram politikken i dokumentet.

De to har måttet tåle ramsalt kritikk fra både opposisjonen og miljøorganisasjonene for sin klimaprofil.

- Konspirasjonsteorier

Venstre-profilen Sveinung Rotevatn, som må gå av som klima- og miljøminister torsdag, er heller ikke imponert. På vei ut døra fra statsrådskontoret langer han ut mot arvtakernes rovdyrpolitikk.

- Jeg tror plattformen er ulovlig. De skriver at de skal ha et bestandsmål for rovdyr, men hvis man er et eneste rovdyr over målet skal man skyte - helt uavhengig av om dyret gjør skade eller er trussel mot beitedyr, sier han til Dagbladet.

- Det er ikke i tråd med Naturmangfoldloven, mener Rotevatn.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Ikke overraskende har Senterpartiet fått gjennomslag for å felle flere ulv - en svært viktig symbolsak for partiet. I denne saken står Venstre på en diametralt motsatt linje.

- Dette er snakk om kritisk truede dyrearter i Norge, som allerede er på et svært lavt nivå, som de ønsker å redusere ytterligere. Det vil øke faren for at disse artene blir utryddet, sier Rotevatn.

- Jeg har dessverre null tillit til Senterpartiet i rovdyrpolitikken. De har over flere år spredd om seg med konspirasjonsteorier om hvordan forvaltningen fungerer og er eksplisitt for å utrydde dyrearter fra norsk natur. Det er ærlig, men ikke tillitvekkende hvis man vil ta vare på rovdyr i Norge.

I Hurdalsplattformen heter det at en ulvebestand skal «forvaltes i tråd med det bestandsmålet som til enhver tid er vedtatt av Stortinget» når det er flere ulv enn det bestanden tilsier.

I klartekst betyr det at alle ulver som overskyter bestandsmålet skal felles.

- Alt svekker naturvernet

Det er dette Rotevatn mener er i strid med loven. Han mener den eneste måten Støre-regjeringen kan komme rundt det på, er å gjøre en lovendring.

- Det er sikkert derfor de ikke skriver i plattformen at den ligger fast - slik vi har gjort - fordi de skjønner at de må gjøre endringer i loven.

AVSKJED: En tydelig preget Erna Solberg ble takket av sammen med resten av regjeringen på Slottsplassen torsdag 14. oktober. Foto: NTB Vis mer

Rotevatn mener Senterpartiet har fått bestemme hele naturvernpolitikken, og at alle formuleringene på feltet svekker naturvernet i Norge.

- De vil gjøre det vanskeligere å opprette nasjonalparker og verneområder, de legger opp til en mer løssluppen arealpolitikk i kommunene med mer bit for bit-nedbygging av natur. Det er kjent Sp-politikk og de har tydeligvis vunnet fram. Det er trist på vegne av den naturkrisen vi faktisk står i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer