FORSVARER: Advokat Benedict de Vibe var forsvarer for Gjermund Cappelen i den nesten fem måneder lange korrupsjons- og narkotikasaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Benedict de Vibe var forsvarer for Gjermund Cappelen i den nesten fem måneder lange korrupsjons- og narkotikasaken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen:

- Tror politivitner visste mer

Advokat Benedict de Vibe reagerte på flere av politivitnenes forklaringer i Jensen-rettssaken. - Jeg er usikker på om alle snakket like oppriktig og sant, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Benedict de Vibe sier han tror at flere av politivitnene som forklarte seg i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, kunne opplyst retten mer enn de gjorde i sine vitneforklaringer.

- Jeg er usikker på om alle snakket like oppriktig og sant i retten. Jeg vil nok tro at flere politivitner visste mer og kunne sagt mer, sier de Vibe til Dagbladet.

Han tilbrakte 68 dager med sin klient Gjermund Cappelen i Oslo tinghus, der i alt 122 vitner ble ført for retten. Mange av dem jobber eller har jobbet i politiet, og de Vibe sier han opplevde at flere av forklaringene ikke harmonerte godt.

- Det kom flere vitneprov som sto rart opp mot hverandre. De passet ikke så godt sammen, mener de Vibe.

- Krefter i politiet

- Jeg tenkte av og til underveis at kanskje politiet ikke alltid var like interessert i at man skulle få klarlagt og belyst situasjonen i etaten over alle disse åra - at det er krefter i politiet som ikke er like opptatt av at retten og folket skal få vite alt, fortsetter Cappelens advokat.

De Vibe mener enkelte politivitner hadde lite troverdige unnskyldninger for hvorfor forklaringene deres var mangelfulle.

- Noen sa at de husket dårlig, eller at det var for lenge siden. Min følelse er at ikke alle vitnene var helt oppriktige der, sier de Vibe.

Advokaten nevner ingen konkrete navn eller eksempler. Han presiserer også at han i løpet rettssaken opplevde at politiet i stor grad var bevisst samfunnsansvaret sitt, og ønsket å bidra til å opplyse saken.

Svekket tillit

Likevel sitter han igjen med en følelse av saken klart har svekket folks tillit til politiet:

- Uavhengig av om det skulle bli et annet utfall i en eventuell ankesak, er tingrettens dom et skikkelig skudd for baugen for politiet.

- Én ting er at dette har skjedd, men det er noe helt annet at ingen har tatt tak i det og grepet inn. Jeg tror det er nettopp det som gjør at menigmann lett kan få en svekket tillit til politiet, fortsetter de Vibe.

DØMMES: Tingrettsdommer Kim Heger leser nå opp rettens vurderinger rundt tiltalte Eirik Jensen. Jensen funnet skyldig i medvirkning til narkotikasmugling. Hvilken straff Jensen dømmes til kommer senere i dag. Video: NTB Scanpix. Vis mer

I dommen skriver Oslo tingrett at bevisførselen i retten (...) har vist at «det i politiet både i Oslo og i Asker og Bærum i mange år har versert rykter om at Jensen har operert på siden av lov og retningslinjer».

«Bevisførselen har vist at det innad i politiet i mange år har vært kritiske røster mot Jensens ledelses- og arbeidsmetoder», heter det videre.

Det vises videre til at flere politivitner har forklart retten at de siden 2000 har hatt mistanke om et tvilsomt forhold mellom Cappelen og Jensen.

- Uenig

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har ingen kommentarer til det de Vibe påstår om politivitner.

Aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker vil ikke kommentere saken.

Heller ikke leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad ønsker å kommentere de Vibes utsagn.

- Det blir kun spekulasjoner fra min side, sier Bolstad.

Øyvind Nordgarden, som var Jensens sjef i org.krim fra 2001 til 2011, sier:

- Jeg stiller meg uforstående til de Vibes påstander, og kjenner i alle fall ikke meg igjen i dem.

Nordgarden var blant politivitnene som støttet Jensen i rettssaken. Han sier at han har respekt for tingrettens dom.

- Samtidig er det er viktig for meg å understreke at jeg uansett dom fortsatt støtter Jensen som medmenneske, sier han.