Tror presenning eller plastpose kan ha stoppet flytrafikken i 90 minutter

Men SAS-piloten er sikker på at det var et fly han så.

EN GÅTE: Spekulasjonene rundt hva SAS-piloten så i lufta over Sørkedalen har variert mellom et mikrofly, en hangglider eller et seilfly. Men luftromsansvarlig i Norges Luftsportsforbund John Eirik Laupsa tror ikke det kan ha vært en luftsportsutøver som ble observert. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
EN GÅTE: Spekulasjonene rundt hva SAS-piloten så i lufta over Sørkedalen har variert mellom et mikrofly, en hangglider eller et seilfly. Men luftromsansvarlig i Norges Luftsportsforbund John Eirik Laupsa tror ikke det kan ha vært en luftsportsutøver som ble observert. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hersket igår fullt kaos i luftrommet over Oslo etter at en SAS-kaptein observerte noe som så ut som en seilfly i 8000 fots høyde i området rundt Sørkedalen. 

All trafikk ved Oslo lufthavn ble stanset i halvannen time på grunn bruddet i luftrommet ved innflygningen til norges hovedflyplass.

Politiet ved Gardermoen politistasjon vet fortsatt ikke hva SAS-piloten så i luftrommet over Bogstadvannet i Oslo igår ettermiddag.

Kostbart - Å være i den høyden med et mikrofly, et seilfly eller en hangglider er utrolig med de vindforholdene vi hadde igår, sier Morten Undlien, vaktleder ved Gardemoen politistasjon til Dagbladet.

- Det kan ha vært en som ble tatt av den sterke vinden, men dette er veldig vanskelig å si, sier han.

Han forteller at det er første gang man har opplevd en slik situasjon ved Gardermoen.

- Flyplassen var stengt i nesten en og en halv time, så det er klart dette er kostbart. Det ville overrasket meg veldig om vedkommende melder seg frivillig, sier vaktlederen.

Ingen seilfly i lufta igår Spekulasjonene rundt hva SAS-piloten så i lufta over Sørkedalen har variert fra mikrofly, hangglider eller et seilfly.

Luftromsansvarlig i Norges Luftsportsforbund John Eirik Laupsa tror ikke det kan ha vært en luftsportsutøver som ble observert av SAS-piloten.

- Om du spør meg hva jeg tror, så tror jeg ikke det har vært en luftsportsutøver i det hele tatt.

Han forteller at seilflymiljøet er lite og oversiktlig.

- Så langt vi har klart å bringe på det rene var det ingen seilfly i lufta i Norge igår.

- Når det gjelder hangglider eller mikrofly, så var vindforholdene så dårlige at det ikke ville være forsvarlig å fly med disse igår, sier han.

- Vi er ydmyke og vil ikke være bastante på nåværende tidspunkt, men jeg tror altså ikke det kan har vært luftsportsutøvere.

Laupsaa mener det kan ha vært en gjenstand som er blåst opp fra bakkeplan.

- Jeg har selv møtt både plastposer og andre plastflak i 2000 meters høyde, så det er ikke utenkelig at det kan ha vært noe sånt piloten har observert, sier han.

Laupsaa presiserer at de ser alvorlig på hendelsen og forteller at de gjør alt de kan for å bringe på det rene hva det var som ble observert.

Tatt av luftstrøm Formann i kløfta Mikroflyklubb Sten Bergersen, synes også den uidentifiserte flygende gjenstanden er et mysterium.

- Om det var et seilfly eller en motorisert hangglider kan den ha blitt tatt av oppadgående luftstrømmer, da kan man bli dratt oppover, forteller han.

Han forteller at så lenge et seilfly eller en hangglider holder seg utenfor kontrollsonene har man ingen plikt til å melde fra om flygingen.

- Om vedkommende har klart å lande, tipper jeg at han vil holde det for seg selv, og da kan det bli vanskelig å finne ut mer om dette, sier han.

Piloten er sikker - Piloten har sagt at han så en solspeiling i et seilfly, eller det som kan ha vært et mikrofly. Han så dette i området i nærheten av Bogstadvannet i Oslo, sier informasjonsjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Johansen forteller at piloten har fortalt at han fikk flyet foran seg og etterhvert under seg på siden. Han fant det da riktig å rapportere dette til flytårnet på Gardemoen.

- Både piloten og styrmannen er fast bestemt på at det var et fly og ikke en hangglider de så, forteller Johansen.

Presenning? - Det var så kraftig vind igår, at det er lite sannsynlig at det var en hangglider. Ingen jeg har snakket med vet om noen som var ute for å fly igår, sier Bjørn Hammer. Han sitter i ledergruppa  for hanggliding og paragliding i Norges luftsportsforbund.

- Det kan ha vært en pressenning som ble tatt av vinden, sier han.

- Jeg har selv sett sånne ting når jeg har vært ute og flydd, og det er ikke utenkelig at det kan ha vært dette piloten har sett.
 
Vurderer politianmeldelse Pressesjef i Avinor Sindre Ånonsen forteller at hendelsen skapte forsinkelser på totalt 1483 minutter, og at flere politidistrikt har jobbet med saken.

- Hva slags flygende objekt dette var, og hvor det eventuelt har landet, er spørsmål vi stiller oss, sier han.

Avinor avventer tilbakemelding fra politiet før de eventuelt avgjør om hendelsen skal politianmeldes.

- Vi støttet oss på vitneobservasjonene fra SAS-piloten når vi valgte å stenge luftrommet. Det var det eneste riktige å gjøre i denne situasjonen, sier Ånonsen.