Tror president sto bak trippeldrap

Nye beskyldninger mot Irans president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mener at Irans nye president er gisseltaker

For to dager siden sto flere tidligere gisler frem og hevdet at Irans nye president deltok under den 444 dager lange okkupasjonen av den amerikanske ambassaden i Iran. Gisseltakingen i 1979 ble fulgt av en hel verden og gjorde forholdet mellom Iran og USA svært anstrengt.

De tidligere gislene mener at de gjenkjenner Mahmoud Ahmadinejad, som nettopp har blitt president i Iran, og at han var en av lederne for gisselaksjonen.

Skutt i hodet

I dag kommer det nye beskyldninger mot den iranske ultrakonservative presidenten. Ifølge AP har myndighetene i Østerrike dokumentasjon på at Ahmadinejad deltok i det grusomme trippeldrapet på tre iranske kurdere i Wien i 1989. Påstandene kommer frem i avisa Der Standard.

Lederen for det politiske partiet De Grønne, Peter Pilz, sier at han vil ha utstedt en arrestordre på den iranske presidenten fordi mannen er mistenkt for trippeldrapet.

De tre ofrene deltok i kurdisk motstandsbevegelse og ble drept i en leilighet av iransk etterretning den 13. juli 1989. Både lederen Abdul-Rahman Ghassemlou og de to medarbeiderne hans ble skutt i hodet.

En fjerde person overlevde drapsorgien. Han klarte å krabbe ut av leiligheten og varsle myndighetene om hva som hadde skjedd.

Tror president sto bak trippeldrap

President Ahmadinejad skal selv ha kommet til Wien med våpen noen dager før drapene, som ble beordret direkte fra den daværende iranske presidenten. Ahmadinejad selv var ifølge påstandene leder for de iranske drapsskvadronene på denne tida.

Drapsmennene hadde iranske pass. De klarte å komme seg ut av Østerrike etter henrettelsene og ble aldri stilt for retten. En teori er at de fikk hjelp til å forlate landet av østerriksk politi, som følte seg presset til å tillate aksjonen av iranske myndigheter.

Avslørte drapsmennene

I ettertid skal n av drapsmennene ha fortalt sin historie til en iransk journalist. Journalisten lever nå i Frankrike. Drapsmannen er i mellomtiden død.

Mannen oppga navnet til Mahmoud Ahmadinejad som en av dem som deltok. Han fortalte også i detalj om åstedet, og informasjonen han kom med, ble overlatt til østerriksk etterretning.

I Det hvite hus kommenterer talsmann for president Bush, Scott McClellan, saken slik:

- Jeg tror ikke noen burde bli overrasket hvis det viser seg at dette er sant.

Eksilirakere hevder at Ahmadinejad ledet en dødsskvadron som skulle ta livet at forfatteren Salman Rushdie etter at han ga ut boka «Sataniske vers».