FOLKELIG: Chris Christie er en av de mest populære politikerne blant republikanske velgere, men får nå riper i lakken etter skitten spill i guvernørvalgkampen hans i fjor. Foto: Christopher Barth / AP / NTB SCANPIX
FOLKELIG: Chris Christie er en av de mest populære politikerne blant republikanske velgere, men får nå riper i lakken etter skitten spill i guvernørvalgkampen hans i fjor. Foto: Christopher Barth / AP / NTB SCANPIXVis mer

Tror presidenthåp lagde trafikkork i fire dager som politisk hevn

«Bridge-gate» rammer Chris Christie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den republikanske New Jersey-guvernøren Chris Christie er av mange utpekt som en foreløpig favoritt i kobbelet av politikere som nå sikter mot nominasjonen av partiets presidentkandidat i 2016.

Christie, som er svært populær i egen delstat, jobber hardt for å få et navn også på nasjonalt plan som folkelig, ærlig og rett-fra-levra.

Men i dag avslører blant andre Washington Post skittent spill som minner mer om den ultrakyniske maktpolitikken i tv-serien House Of Cards enn om Christies joviale image.

En rekke eposter og tekstmeldinger avisene har fått tilgang til, tyder på at noen av Christies nærmeste medarbeidere i fire dager i september i fjor rett og slett saboterte rushtrafikken over den gigantiske motorveibroa George Washington Bridge mellom New Jersey og New York.

Under dekke av at det skulle gjennomføres en trafikkflytstudie, førte den plutselige stengingen av to av tre kjørefelt på en påkjøringsrampe til et uhåndterlig trafikkaos i byen Fort Lee på New Jersey-sida av broa. Der heter borgermesteren Mark Sokolich, en demokrat som Christie-leiren uten hell hadde prøvd å overtale til å gi offentlig støtte til guvernøren før valget i november.

Tverrpolitiske omfavnelser sto sentralt for å sikre Christie brakseier i valget.

Trafikk-konspirasjon Det er en rekke innsynskrav, stevninger og høringer som nå har ført til at epostkorrespondansene kommer fram i lyset.

LAGDE KAOS: George Washington Bridge er en av verdens største motorveibruer. I september i fjor skapte triksingen til Christies republikanere flere timer lange køer i fire dager. Arkivfoto: REUTERS / NTB SCANPIX
LAGDE KAOS: George Washington Bridge er en av verdens største motorveibruer. I september i fjor skapte triksingen til Christies republikanere flere timer lange køer i fire dager. Arkivfoto: REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

«Tiden er inne for litt trafikkproblemer i Fort Lee», skrev Christies visestabsjef Bridget Kelly fra sin private epost-konto 13. august til David Wildstein, en leder hos havnemyndighetene som kontrollere George Washington-broa - som fikk jobben sin av Chris Christie.

«Oppfattet», svarte Wildstein etter noen få minutter. I dagene som fulgte viser epostene at de to avtaler telefonsamtaler om planen.

9. september, første skoledag i distriktet, skjer plutselig veistengingen uten forvarsel for lokalbefolkningen og øvrige myndigheter. Mens skolebusser fulle av barn ble stående i fire timer lange køer og utrykningskjøretøyer ble forsinket over motorveibroa, moret Christie-staben seg kostelig over situasjonen.

Mens borgermester Sokolich prøvde å få tak i havnemyndighetene og la igjen beskjeder om å ringe ham så snart som mulig, viser epostutvekslingene at de ansvarlige for kaoset i stedet mailer med Christie-leiren og sørger for at det er «radiotaushet» overfor Sokolich.

Rådgiverne ser også ut til å gjøre narr av at borgermesteren argumenterer med skolebarna i stedet for sikkerhetshensyn,

Da nevnte Wildstein etter noen dager spørs Christies valgkampsjef Bill Stepien om mediespekulasjoner rundt årsaken til trafikkaoset, skriver valgkampsjefen: «Det går bra. Borgermesteren er en idiot. (...) Det vil bli en tøff november for den lille serberen».

- Ikke straight Dokumentasjonen knytter ikke Christie personlig til skandalen, men guvernøren er likevel i trøbbel. Tidligere har han avvist fullstendig at noen i hans stab eller valgkamprådgivere var involvert i stengingen, og har til og med spøkt avvæpnende med at han «flyttet veikjeglene selv».

AVSLØRENDE: I en rekke eposter diskuterer Christie-rådgivere - og myndighetshavere utnevnt av Christie - hvordan de skal lage trafikkaos med vilje.
AVSLØRENDE: I en rekke eposter diskuterer Christie-rådgivere - og myndighetshavere utnevnt av Christie - hvordan de skal lage trafikkaos med vilje. Vis mer

Nå bruker demokratene skandalen for alt den er verdt, og kan gi Christie en nesestyver før han i det hele tatt har kommet i gang med 2016-valgkampen.

- Dette sparker beina under nøkkelargumentet hans om at han er en «straight shooter» og understreker det verste med hans oppblåste og nedlatende opptreden , sier Michael Czin, talsmann for demokratenes sentralstyre, til Washington Post.

Selv om Christie kan ha vært uvitende om hva rådgiverne hans stelte i stand, mener demokratene at saken viser hvordan Christie har skapt et klima for skittent spill.

Minst to av de involverte i epostutvekslingene har måttet gå av, men opprullingen pågår ennå.  Christie har ikke uttalt seg i dag, og valgteå avlyse en planlagt offentlig opptreden i kjølvannet av avisoppslagene.

TVERRPOLITISK: Chris Christie er svært populære i New Jersey blant annet fordi han er kjent for å gå på tvers av partilinjene i viktige saker, her med president Barack Obama etter at orkanen Sandy rammet delstaten hardt i 2012. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB SCANPIX
TVERRPOLITISK: Chris Christie er svært populære i New Jersey blant annet fordi han er kjent for å gå på tvers av partilinjene i viktige saker, her med president Barack Obama etter at orkanen Sandy rammet delstaten hardt i 2012. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB SCANPIX Vis mer