Russlands invasjon av Ukraina:

Tror Putin har snudd: - Alvorlig

For første gang har president Vladimir Putin brukt ordet «krig» om Russlands invasjon av Ukraina. Norske eksperter tror ikke det er tilfeldig.

SNUOPERASJON: Fram til torsdag har russiske myndigheter konsekvent kalt invasjonen av Ukraina for en «militær spesialoperasjon». Nå har Vladimir Putin tatt ordet «krig» i sin munn for første gang. Foto: AP / NTB
SNUOPERASJON: Fram til torsdag har russiske myndigheter konsekvent kalt invasjonen av Ukraina for en «militær spesialoperasjon». Nå har Vladimir Putin tatt ordet «krig» i sin munn for første gang. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Under en pressekonferanse torsdag tok Vladimir Putin for første gang ordet «krig» i sin munn for å beskrive Russlands invasjon av Ukraina.

Inntil nå har Putins regime beskrevet invasjonen som en «militær spesialoperasjon», og har gjort det straffbart å kalle krigen i Ukraina for en «krig».

- Målet vårt er ikke å dreie dette svinghjulet av en militær konflikt, men tvert imot å avslutte denne krigen, sa Putin under pressekonferansen.

Norske eksperter tror ikke det er tilfeldig at Putin nå bruker ordet «krig».

- Det er svært lite sannsynlig at en mann som har investert sin politiske framtid i at dette skal kalles en spesialoperasjon, og truer folk som ikke gjør det med 15 års fengsel, plutselig skulle skifte ordbruk uten grunn, sier Russland-eksperten Iver Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, til Dagbladet.

KRIGEN I UKRAINA: Flere medier melder at Russlands president Vladimir Putin kommer med en «oppsiktsvekkende» og «sjelden» innrømmelse. Video: AP. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Mener Putin «gambler»

Neumann får støtte fra Aage Borchgrevink, seniorrådgiver i Den Norske Helsingforskomité og forfatter av boka «Krigsherren i Kreml - Putin og hans tid».

- Ordbruken er i tråd med hvordan Putin har begynt å snakke om krigen: Som noe mye større, mye viktigere og mer essensiell for Russlands overlevelse, sier Borchgrevink til Dagbladet.

Framover vil Putin og hans regime legge an en ny retorisk linje i sin omtale av krigen i Ukraina, mener Borchgrevink. Han peker på at selv i et strengt sensurert og stadig mer autoritært Russland, har Kremls offisielle fortelling begynt å slå sprekker.

- Dette handler også om de rystelsene Russland gikk gjennom under mobiliseringen, som ble annonsert i september. Da ble det demonstrert hvor hul ideen om at krigen var en avgrenset militæroperasjon er. Siden da har Putin vært nødt til å lete etter en ny begrunnelse og en ny fortelling, sier Borchgrevink.

Den fortellingen kan nettopp være at Russland utkjemper en krig, og at det dreier seg om liv og død - også for Russland.

- Det er alvorlig, men Putin driver også med «gambling». Hvordan dette vil gå, er usikkert. Russland likner mer og mer på Sovjetunionen, hvor innbyggerne ikke lenger tror på det myndighetene forteller dem, sier forfatteren.

PÅ BESØK: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror dette er Putins mål med det planlagte Belarus-besøket. Video: AP, NTB, Dagbladet TV. Vis mer

«Ganske ironisk»

En vanlig russisk statsborger risikerer mange års fengsel for å kalle Russlands invasjon av Ukraina for en «krig» og for å spre «falsk informasjon».

Den russiske opposisjonspolitikeren Ilja Jasjin ble tidligere i desember dømt til 8,5 år i fengsel for å erkjenne at Russland begikk overgrep mot sivilbefolkningen i Kyiv-forstaden Butsja.

At Putin nå, i teorien, har begått et lovbrudd, har en annen russisk opposisjonspolitiker, Nikita Juferev, bitt seg merke i, skriver NTB.

Torsdag ba Juferev russiske påtalemyndigheter om å straffeforfølge Putin for å kalle den «militære spesialoperasjonen» en «krig». Juferev befinner seg i eksil i utlandet.

- Det er definitivt ganske ironisk, men det er også et trist element her. Russland er et veldig godt eksempel på et autoritært samfunn, hvor ord kan bety det makthaverne vil at de skal bety, man kan skifte mening om alt, man kan bevisst glemme og man kan skape nye fortellinger, sier Borchgrevink.

RYKTEFLOM: Kremlin har gått ut og avfeiet rykter etter at president Putin ble filmet mens han drakk sjampanje under en presseseanse. Video: AP / DBTV. Vis mer

- Putin under press

Tidligere i uka kom Putin også med en sjelden innrømmelse. Den russiske presidenten beskrev situasjonen i de russisk-annekterte ukrainske fylkene Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja som «ekstremt vanskelig».

Dette er nok et eksempel på det Borchgrevink kan berede grunnen for en ny retorisk linje om krigen i Ukraina. Hva det vil komme til å bety, er vanskelig å si, men det kan bety flere - og motstridende - ting, mener forfatteren.

- Ved å beskrive hvor alvorlig situasjonen er, kan det kanskje gjøre det lettere å forberede et eventuelt nederlag. Enda viktigere kan det være hvis Russland har tenkt til å øke innsatsen ytterligere, for eksempel med en ny runde mobilisering. Da gjelder det å samle folket mest mulig bak budskapet om at trusselen er eksistensiell, sier Borchgrevink.

At det er et behov for en kursendring, er i seg selv viktig, forteller han.

- Det illustrerer også at Putin er under press, først og fremst på grunn av den militære situasjonen i Ukraina. Akkurat dét kan ikke den russiske propagandaen gjøre noe med, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer