Tror Putins venner er irriterte

Høytstående vestlige tjenestemenn tror at Kina og India er irriterte på Putin som følge av krigen i Ukraina, mens generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror at en heftig ordveksling fant sted i Usbekistan.

FORSTÅR BEKYMRINGENE: Under Shanghaigruppens toppmøte sier Putin til Kinas leder Xi Jinping at de forstår deres bekymringer knyttet til Ukraina. 15. september 2022. Video: AP / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert

Mandag meldte storavisa Financial Times at Russland-president Vladimir Putins samtaler med Kina-president Xi Jinping og India-statsminister Narendra Modi i Usbekistan i forrige uke tolkes som et skifte i den globale oppfatningen av krigen i Ukraina.

Dette melder de på bakgrunn av samtaler med tre høytstående vestlige tjenestemenn. En høytstående europeisk tjenestemann mener at uttalelsene var et klart signal om irritasjon, mens en europeisk statsråd oppfattet uttalelsene som faktisk kritikk, særlig kommentarene fra Modi.

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror at en heftig ordveksling ligger til grunn for ordene som falt i Usbekistan.

- Putin har helt klart fått betydelig med kritikk rettet mot krigen i Ukraina fra både Kina og India under toppmøtet i Usbekistan i forrige uke. Det faktum at Putin følte et behov for å nevne at Xi har uttrykt bekymring knyttet til dette, forteller meg at det har vært en relativt heftig ordveksling.

Dette sa Dalhaug i opptakten til Putins tale onsdag morgen, hvor han erklærte at Russland vil hente inn 300 000 reservesoldater til krigen i Ukraina. Noen timer etter talen sa Ukraina-utenriksminister Dmytro Kuleba at Putin utviser «fullstendig mangel på respekt» for landene som har bedt ham om å ende krigen, deriblant Kina og India.

ÅRER: En video som spres på sosiale medier, skal angivelig vise ukrainske soldater late som de «ror» en norskdonert artillerivogn. Video: Dagbladet TV / Twitter @Doge_techno5 Vis mer

- Overdrevet

Det var torsdag at Putin møtte Xi under toppmøtet i Usbekistan. Under møtet sa Putin til Kina-president Xi Jinping at han forstår deres spørsmål og bekymringer knyttet til krigen i Ukraina.

Dagen etter møtte Putin Modi. Da sa Modi at «nå er ikke tida for krig», hvorpå Putin svarte at han har forståelse for Indias bekymringer og at Russland vil ende krigen i Ukraina så fort som mulig.

NTNU-professor Jo Jakobsen, som er ekspert på internasjonal politikk, opplever noe av det som sies til Financial Times som overdrevet.

- Jeg har lest artikkelen, og noe av det som signaliseres fra vestlig hold er overdrevet. Man skal ikke glemme at også vestlige tjenestemenn har sin agenda. Signalene fra Putin, Xi og Modi representerer ikke noen stor endring, sier Jakobsen til Dagbladet og fortsetter:

- Man har visst at Kina har vært bekymret, og for så vidt også at India har vært det. Det kommer ikke som noen stor overraskelse.

«YDMYKES»: Denne detaljen vekker oppsikt under Putins møte med Kirgisistans president, Sadyr Japarov, 15. september. Video: RIA Novosti / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

«Nå går Russland for langt»

- Hva tenker du om at én av kildene siteres på at Putin utsettes for faktisk kritikk, særlig når det gjelder Modis ord?

- Det er jo kritikk – til og med offentlig kritikk. Sånn sett sender det et signal. Men både Vesten og Putin vet at dette er og har vært India sin holdning: «Nå går Russland for langt. Nå tar de seg vann til brystkassa», sier NTNU-professoren og fortsetter:

- Dette setter India i en vrien situasjon, som er avhengig av å opprettholde et godt forhold til USA. Særlig vil de unngå kritikk og sekundære sanksjoner. Det gjelder til en viss grad for Kina også.

- Hvor viktig er samarbeidet mellom Russland og Kina og Russland og India?

- For Russland er det ekstremt viktig, mens for Kina er det bare viktig. India er mer tilbakeholden, og har ingen ønsker om å snu opp ned på verdensorden. Russland ser derimot for seg at ei trygg framtid for det russiske regimet, staten, økonomien, og militæret avhenger av at man klarer å skape en splittet verden og løsrive seg fra Vesten.

FÅR PROBLEMER: Pakistans statsminister Shehbaz Sharif fikk problemer under møtet med Putin under Shanghaigruppens toppmøte, 15. september. Video: Ruptly / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Kinas balansegang

Jakobsen tolker det som at Putin hele tida har vært klar over at Kina ikke er noe særlig fornøyd med krigen i Ukraina.

- Men Russland og Kina har et såkalt strategisk partnerskap som det på lang sikt er viktig for Kina å opprettholde, sier Jakobsen og fortsetter:

- Kina har forsøkt å opprettholde denne balansegangen helt siden Russland invaderte Ukraina, og de kommer nok til å fortsette med det. Dette har Putin forståelse for, og derfor er hans uttalelser som forventet.

Jakobsen legger til:

- Russland og Putin vil endre verdensorden og vil gjøre det så fort som mulig. Kina ønsker seg også endringer i verdensorden, men er mye mer tålmodige enn Russland.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer