FENGSLES PÅ NYTT: Varetektsfengslingen av spionsiktede Frode Berg forlenges til 5. april. Her fra en tidligere anledning, sammen med sin russiske advokat Ilja Novikov. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FENGSLES PÅ NYTT: Varetektsfengslingen av spionsiktede Frode Berg forlenges til 5. april. Her fra en tidligere anledning, sammen med sin russiske advokat Ilja Novikov. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Frode Bergs russiske advokat til Dagbladet:

Tror rettsaken begynner i mars: - Berg er veldig lettet

Spionsiktede Frode Berg ble på nytt framstilt for fengsling i Moskva i dag. Hans russiske advokat tror det blir siste gang før rettssaken begynner.

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg (63) ble i dag formiddag varetektsfengslet på nytt i byretten i Moskva.

Fengslingen ble forlenget til 5. april, bekrefter hans russiske advokat, Ilja Novikov, til Dagbladet.

Berg har nå sittet i varetekt i Moskva helt siden han 5. desember 2017 ble pågrepet av FSB i den russiske hovedstaden.

Tror på rettssak i mars

Novikov forteller til Dagbladet at han tror rettssaken mot Berg vil begynne i midten av mars.

- Men er vi heldige vil den komme opp i begynnelsen av mars, sier Novikov til Dagbladet.

Han forteller at saken trolig vil oversendes til statsadvokaten i midten av februar. Fra det skjer anslår Novikov at det vil ta en drøy måned før saken blir berammet, men håper at det kan skje raskere.

Tidligere har Novikov gitt flere anslag på når rettssaken vil begynne, men saken har stadig blitt utsatt.

Grunnen til at den russiske advokaten nå føler seg mer sikker i sin sak, er en holdningsendring fra aktoratets - FSBs - side.

- Dagens fengslingsmøte var også av en teknisk karakter. Forskjellen fra tidligere er at etterforskerne virker ivrige etter å få saken prøvd for retten, sier Novikov.

Tidligere mener Novikov at FSB har trenert saken med vilje.

Ser fram til rettssaken

I sitt 421 dager lange fangenskap i Moskva har Berg møtt til fengslingsmøter en rekke ganger.

- Hvordan reagerte Berg på det som skjedde i retten i dag?

- Sommeren 2018 ble han fortalt av aktoratet at det ville ta ett års tid før saken kunne prøves for retten. Dette ble han veldig skuffet over. Nå vet han at vi er nær slutten og er naturligvis veldig lettet. Nå ser han fram til at rettssaken starter, og få det overstått. For ham er tidsfaktoren som er viktigst.

Om Bergs oppførsel under fengslingsmøtet, sier Novikov:

- Han var veldig rolig. Han er blitt vant til russiske dommere og vet hva et russisk rettsmøte er.

Novikov forteller at Bergs helsetilstand er tilfredsstillende, men ikke «helt bra».

- Han er 63 år gammel, og har visse helseproblemer. Men han vil at folk skal vite at han kommer seg gjennom saken.

- Veldig positive

Lederen for Frode Bergs støttegruppe i Sør-Varanger, mottok dagens meldinger fra Novikov med glede.

- Meldingene fra Moskva i dag er veldig positive. Når advokaten nå sier at saken endelig kan komme opp for retten, ser vi positivt på det, sier Øystein Hansen, leder i Frode Bergs støttegruppe i Sør-Varanger.

Hansen er glad for at Kirkenes-samfunnet, Frode Bergs familie og Frode Bergs selv endelig kan se en slutt på marerittet.

- Det har vært et vanskelig år for oss her i grensesamfunnet i nord. Belastningen har vært stor for lokalsamfunnet, selv om vi Støttegruppa nå ser at Frode Berg-saken kan ha mange fasetter.

- Hva mener du?

- Vi har hele tiden vært mer opptatt av at norske myndigheter skal være mer på banen politisk overfor russerne. Norske myndigheter har et ansvar, for norske borgere som blir sittende i utlandet. Spesielt viktig er det i denne saken, fordi vi har grunn til å tro at Frode Berg ble misbrukt av den norske E-tjenesten, sier Øystein Hansen til Dagbladet.

Siktet for spionasje

63 år gamle Berg er tidligere grenseinspektør og jobbet ved Norges grensekomissariat i Sør-Varanger i 24 år.

Han gikk av med pensjon i 2014.

Han er siktet for spionasje mot Russland, og risikerer en straff på opp mot 20 års fengsel. Han anklages for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten.

Beryktet fengsel

Siden han ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB, arvtakeren til KGB, har han sittet i varetekt i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva.

Fengselet er forbeholdt personer som anses å være en trussel mot russisk sikkerhet.

Fengselet er et steinkast unna FSBs kontorer, og ble i sin tid beryktet som oppbevaringsanstalt for politiske fanger da FSB het KGB.

3000 euro i kontanter

Da Berg ble pågrepet i 2017 skal han ha hatt på seg 3000 euro i kontanter. Dette er penger som russiske myndigheter mener at han skulle bruke for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

Pengene skulle ifølge russiske etterforskere gå til Bergs angivelige informant, som i desember i fjor ble dømt til 13 års fengsel.

Til sine advokater har den tidligere grenseinspektøren fortalt at han flere ganger reiste på oppdrag til Russland på vegne av den norske Etterretningstjenesten.

Det kunne Dagbladet melde i april.

- E-tjenesten burde skamme seg

I april tok også Frode Bergs kone, Anita Berg, bladet fra munnen. Overfor Dagbladet gikk kritiserte hun E-tjenesten kraftig.

- E-tjenesten bør virkelig ta ansvar for hva de har gjort mot Frode og vår familie. Jeg blir veldig provosert når jeg tenker på dem. De burde skamme seg, sa hun.

Hun beskrev da mannen sin som psykisk sterk, men fortalte at hun var bekymret for skadevirkningen av fengselsoppholdet i fengselet i Moskva.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Dagen etter avsløringene om at Frode Berg var kurér for norske e-tjenester preges det lille l... Vis mer