I Ukraina:

- Tror russere vil drukne i stridsvognene

Forsker og Ukraina-ekspert Arve Hansen har reist mot strømmen for å dokumentere krigsforbrytelser i Ukraina. Han forteller at ukrainerne blir stadig sikrere på at de vinner krigen.

PÅ VEI MOT UKRAINA: Aage Borchgrevink og Arve Hansen fra Helsingforskomitéen på vei inn til Ukraina. De har med seg viktig utstyr til den ukrainske partnerorganisasjon Truth Hounds, som etterforsker krigsforbrytelser. Foto: Privat
PÅ VEI MOT UKRAINA: Aage Borchgrevink og Arve Hansen fra Helsingforskomitéen på vei inn til Ukraina. De har med seg viktig utstyr til den ukrainske partnerorganisasjon Truth Hounds, som etterforsker krigsforbrytelser. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Ukrainerne er ganske sikre på at de kommer til å vinne, men at det kommer til å koste mange liv og bli hardt, forteller forsker Arve Hansen, som har tilbrakt den siste uka i områdene rundt Lviv i Ukraina.

Han har merket seg at det særlig er én forklaring som trekkes fram:

- Russerne har ikke fått til noe av det som de regnet med å få til. Nå blir det bare varmere, som betyr at jordene snart blir til sumper. Mange ukrainere tror russerne kommer til å drukne i stridsvognene sine.

Kjører russerne ut på veiene, blir de enkle mål for ukrainske styrkene, forklarer Hansen, som kjenner landet godt.

- Til og med i Odesa, er de optimistiske. Selv om det fortsatt er harde kamper i Donbas, har russerne fått til lite rundt Kyiv, lite i Tsjernihiv og de sliter i Kharkiv. Dette er viktige steder, sier Hansen og fortsetter:

- Samtidig fortsetter våpen å strømme inn i store lass fra Vest-Europa og USA. Og ukrainerne har stor kampvilje.

Etterforsker krigsforbrytelser

Mens debatten har rast om hvorvidt president Putin skal få merkelappen krigsforbryter eller ikke, har Hansen reist til Ukraina for Helsingforskomitéen for å samle dokumentasjon på nettopp dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer