Tror russerne arrangerer terror

Tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal (H) antyder at Putin har skylden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingvald Godal, tidldigere stortingsrepresentant for Høyre og nå leder av Støtteforeningen for Tsjetsjenia, antyder at russiske myndigheter kan stå bak terroren mot skolebarn og andre sivile i Beslan.

- Vi vet at det russiske sikkerhetspolitiet FSB har skylden for andre aksjoner man først mente tsjetsjenere hadde utført, sier Godal til Dagbladet.no.

- FSB arrangerte

Han viser til sprengningen av flere boligblokker i Moskva i september 1999. Godal mener ordren ble gitt av FSB, som da var ledet av Vladimir Putin. Det er ifølge Godal dokumentert i en bok skrevet av en tidligere FSB-agent.

- Så du mener sikkerhetspolitiet også kan ha ansvar for udåden i Beslan?

-Jeg antyder ikke noe som helst. Men det har også kommet fram at en dobbeltagent for FSB hjalp tsjetsjenerne som gjennomførte aksjonen i teateret i Moskva, sier han.

- Alt tyder på at det er desperate tsjetsjenere som står bak denne siste aksjonen, legger høyremannen til.

Brukt som mellommann

Samtidig opplyser Godal at den kjente russiske journalisten Anna Politovskaja var på vei til Nord-Ossetia da hun ble forgiftet og innlagt på sykehus denne uka. En annen journalist skal ha blitt arrestert.

- Hvis dette var genuin tsjetsjensk terrorisme, burde myndighetene vært interessert i å få flest mulig pressefolk til åstedet, sier han.

Tidligere kolleger i Høyres stortingsgruppe har distansert seg fra det de kaller Godals konspirasjonsteorier. Selv understreker han at han fordømmer all terror, også den tsjetsjenske. Men han tviler på at blodbadet i Beslan får stor innflytelse på situasjonen i republikken.

- Mot den russiske hærens ugjerninger i Tsjetsjenia blir selv ikke flere hundre drepte barn et veldig høyt tall.

Ingvald Godal ble brukt som mellommann av tsjetsjenske separatister for å få Norge til å mekle under terroraksjonen i teateret i Moskva. Han har ikke fått tilsvarende henvendelser denne gang.

KRITISK: Den tidligere Høyre-representanten Ingvald Godal, her under en demonstrasjon i forbindelse med Putins statsbesøk i 2002, mener det russiske sikkerhetspolitiet FSB har arrangert terroraksjoner.