Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Russland står bak tidenes dataangrep på USA

Ormen nekter å dø etter å ha angrepet i 2008.

- STJELE INFORMASJON: Viseforsvarsminister William Lynn omtaler dataangrepet som alvorlig og et forsøk på å stjele informasjon fra USA. Foto: AP Photo/Francois Mori/Scanpix
- STJELE INFORMASJON: Viseforsvarsminister William Lynn omtaler dataangrepet som alvorlig og et forsøk på å stjele informasjon fra USA. Foto: AP Photo/Francois Mori/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre år etter det mest alvorlige dataangrepet på det amerikanske forsvaret, lever fortsatt dataormen kjent under navnet «agent.btz» i beste velgående. Dette skriver nyhetsbyrået Reuters i dag.

Ormen kom inn i nettverket til den amerikanske sentralkommandoen i 2008 og man tror at utenlandsk etteretning står bak for å stjele informasjon fra det amerikanske forsvaret.

- Det er en brist i det digitale forsvaret og et forsøk fra utenlandsk etteretning på å stjele informasjon, sier viseforsvarsminister William Lynn.

Mistenker Russland En spion skal ha startet angrepet ved å laste opp viruset med en minnepinne på en base i Midtøsten, sier en amerikansk myndighetsperson til Reuters.

Amerikanske myndigheter har aldri sagt noe om hvilken etteretningstjeneste de mener står bak angrepet, men Reuters skriver i dag at eksperter både i og utenfor det amerikanske regjeringsapparatet tror at det er russisk etteretning som står bak.

Hvorfor Russland er øverst på lista over mistenkte, vil imidlertid ikke kildene diskutere.

Utvikler seg stadig Ormen er altså fortsatt aktivt etter tre år, takket være at den hele tiden er i stand til å fornye seg. Pentagon har en egen operasjon kalt «Buckshot Yankee» for å slå tilbake mot ormen, men foreløpig har de amerikanske ekspertene vært sjanseløse.

- Den er svært sta og fortsetter å utvikle seg. Vi ser stadig nye og bedre versjoner, så det er en utfordring å ligge i forkant. Den er svært aktiv, sier en person i det amerikanske byrået for datasikkerhet til Reuters.

Ormen laster stadig ned ny kode slik at den forandrer såkalt signatur. Dermed klarer den å unnslippe antivirusprogram.

- Kode fra Kina Datasikkerhetsekspert Jeffrey Carr skriver i en epost til Reuters at det er indikatorer i koden som tilsier at ormen er skrevet i Kina.

- Men dette utelukker slettes ikke at ormen er laget av en russer. Jeg ville faktisk selv valgt å bruke skadelig programvare utviklet i Kina, hvis jeg var en russisk hacker. Jeg ville gjort alt for å hindre at bevisene pekte tilbake mot meg eller dem som ansatte meg, skriver Carr.

Irans atomanlegg angrepet USA er ikke det eneste landet som er utsatt for dataangrep fra fremmede makter.

Det ble i fjor høst kjent at Iran var angrepet av tidenes mest avanserte virus, Stuxnet.

Viruset angrep - og angriper - Irans atomanlegg systematisk og en tidligere toppmann innen nasjonal sikkerhet i USA sa Israel sannsynligvis står bak.

Det er ventet at framtidas kriger vil involvere stadig mer «cyberkrig», for å utnytte sårbarheten i moderne datasystemer.

MINNEPINNER: En minnepinne ble brukt til å laste opp dataormen i 2008. Den lever fortsatt i beste velgående. Foto: AFP PHOTO/Roslan Rahman/Scanpix
MINNEPINNER: En minnepinne ble brukt til å laste opp dataormen i 2008. Den lever fortsatt i beste velgående. Foto: AFP PHOTO/Roslan Rahman/Scanpix Vis mer