Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Saddam døde her

Spioner på bakken ga amerikanerne det som beskrives som «svært troverdig» informasjon om hvor Saddam Hussein befant seg. Kort tid seinere ble husene bombet til et krater. - Vi er sikre på at han gikk inn, og så aldri at han kom ut igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremdeles er det ingen jubel på amerikansk side, og Saddams støttespillere feller ingen tårer. Men kilder i Pentagon sier til Sky News at de har grunn til å tro at Saddam ble drept. Ingen vil imidlertid bekrefte opplysingene åpent.

Minst 14 sivile ble drept og fire skadd da de fire bombene slo ned i et boligområde i bydelen Mansur i Bagdad. Blant de drepte var minst to barn. To hus ble jevnet med jorda, og fire fikk store skader.

Militært toppmøte

Den amerikanske nyhetskanalen MSNBC melder at de amerikanske militærtoppene er overbeviste om at Saddam var på møtet.

- Det er stor sannsynlighet for at vi tok Saddam og to av sønnene hans, sier en militær kilde til Fox News.

- Vi er sikre på at han gikk inn, og vi så ikke at han gikk ut igjen.

Ifølge kanalen diskuterte Saddam, de to sønnene hans og 20-30 medlemmer av Baath-partiet hvordan de skulle komme seg ut av Bagdad. De sto fire til seks meter fra hverandre da bombene falt.

Angrepet, som etterlot et mange meter dypt krater, skjedde klokka 12 i går formiddag norsk tid.

- Vi fikk etterretningsopplysninger i går morges som viste at det skulle være et militært toppmøte i huset, der kanskje Saddam og hans to sønner Uday og Qusay skulle delta, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

USA skal ha fått opplysningene fra tre uavhengige og troverdige kilder. Informasjonen tydet på at de måtte slå til raskt. Kommandosenteret i Qatar ga ordren om å bombe til et B1-B Lancer bombefly, som allerede var i lufta.

Flyet hadde med seg fire 900-kilos satelittstyrte bomber av typen «bunker busters».

Anonyme kilder

De aller fleste opplysningene, er basert på anonyme amerikanske kilder. Men major Brad Bartlett ved sentralkommandoen i Qatar bekrefter at det var et forsøk på å slå ut irakiske militærsjefer.

- Vi kan bekrefte at et mål i det irakiske toppsjiktet ble truffet svært kraftig, sier Bartlett.

USA begynte invasjonen av Irak ved å bombe et område i Bagdad, der de trodde Saddam Hussein befant seg.

Også den gang sa amerikanerne at de hadde sikker informasjon om hvor han befant seg. Men han slapp etter alt å dømme unna bomberegnet.

Kilder i CIA har sagt de var sikre på at Saddams sønn Qusay allerede var drept. Pentagons pressetjeneste opplyser at det vil ta rundt tre dager å finne ut om Saddam virkelig ble drept i angrepet.

Og selv da vil tvilen trolig alltid være til stede: Var det virkelig Saddam, eller var det en dobbeltgjenger?

Kilder: CNN, Reuters, AFP, AP, Sky News, BBC, MSNBC, Washington Post, Fox News.

<B>DREPTE SIVILE:</B>To menn gråter i boligområdet i bydelen Mansur, der amerikanerne prøvde å bombe Saddam Hussein. Minst 14 sivile ble drept i angrepet.
I MANSUR Dette bildet viser en person som skal være Saddam Hussein, ruslende rundt i bydelen Mansur for fire dager siden.
KRATER: Amerikanske militærkilder tror Saddam Hussein ble drept under gårsdagens bombing i dette området.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media