Tror Saddam forstår hva som skjer

TV-journalisten Dan Rather har gjort det første intervjuet med Saddam Hussein på 12 år. Han tror Saddam forstår at det går mot krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I intervjuet, som etter planen skulle vises tirsdag og onsdag kveld amerikansk tid, benekter Saddam Hussein at de mye omtalte al-Samoud 2-rakettene er ulovlige.

Derfor har han heller ingen planer om å ødelegge dem, slik FNs våpeninspektører har krevd.

Han utfordrer i det samme intervjuet USAs president George W. Bush til å debattere behovet for krig, en utfordring Det hvite hus straks avviste i en skriftlig uttalelse. I stedet rettet USAs president oppmerksomheten mot behovet for å vedta en ny resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

Forberedt på krig

TV-journalisten Dan Rather, et av de store navn gjennom mange år i amerikansk fjernsyn, har blitt intervjuet av sin egen kollega John Roberts, som er CBS' korrespondent i Det hvite hus. I intervjuet sier han at han fikk inntrykk av at Saddam Hussein vet hva det nå handler om.

- Jeg tror han vet at tidspunktet for en invasjon er svært nær nå, sier Rather.

- Han tar det president Bush har sagt, alvorlig, og han gjorde det klart i intervjuet at han er så forberedt som man kan være. Han skisserte en situasjon der Irak vil måtte takle et voldsomt første og kanskje et andre slag fra USA og dets allierte. Men han etterlot heller ingen tvil om at han tror Irak kan tåle det slaget og til slutt vinne dersom amerikanerne og deres allierte kommer.

- Lovlige raketter

I det tre timer lange intervjuet snakket Saddam Hussein lenge om de omstridte rakettene av typen al-Samoud 2 som sjefen for FNs våpeninspektører Hans Blix har krevd at Irak begynner å ødelegge førstkommende lørdag. Saddam avviste at rakettene er ulovlige.

- Vi har ikke raketter som går lenger enn den foreskrevne rekkevidden, sa Saddam ifølge en artikkel om intervjuet på CBS' nettside.

Uttalelsen er blitt tolket som at han ikke vil gå med på å ødelegge rakettene, og ifølge Dan Rather fastholder Saddam i intervjuet at han ikke vil ødelegge dem.

- Han påstår at han ikke vil ødelegge disse rakettene og heller ikke love å ødelegge dem fordi de er innenfor FNs retningslinjer, sier Rather.

Debattere med Bush

Saddam foreslo også at han kunne møte USAs president til en direktesendt radio- og TV-debatt med hele verden som tilhørere og tilskuere.

- Jeg er klar til å føre en direkte dialog med din president. Jeg vil si hva jeg ønsker og han kan si hva han ønsker. Det blir en mulighet for ham, hvis han fastholder behovet for krig, til å overbevise verden, sa Saddam, og tilføyde:

- Dette er et forslag i fullt alvor i respekt for USAs folk, Iraks folk og folket i hele verden, fortsatte han.

Den amerikanske presidentens pressetalsmann Ari Fleischer avviste umiddelbart invitasjonen.

- Dette handler ikke om en debatt. Dette handler om avvæpning og etterlevelse av verdens instruksjon om at Irak må ruste ned, sa Fleischer.

Et kupp

Intervjuet med Dan Rather er det første Saddam Hussein gir til en utenlandsk journalist på 12 år og et intervju som alle konkurrenter over mesteparten av verden ville hatt.

Den 71 år gamle Rather fikk grønt lys og gjennomførte intervjuet i Bagdad mandag. Ifølge Rather selv skyldtes intervjuet både hardt arbeid, godt samarbeid med to kolleger og en porsjon flaks.

Det kan også ha hjulpet at det var Rather selv som intervjuet Saddam Hussein for 12 år siden.

Ifølge CBS har TV-stasjonen også fått bistand av Ramsey Clark. Clark var justisminister en periode i Lyndon B. Johnsons regjering på 1960-tallet, men har nå i en årrekke vært en aktiv forsvarer av noen av verdens mest avskydde ledere, som Saddam Hussein og Slobodan Milosevic.

(NTB)