Tror Saddam var i palasset

Amerikansk etterretning tror at Saddam og sønnene hans var i palasset da det ble bombet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første angrepet mot Bagdad i går morges skal ha blitt gjort på siden planen som allerede var lagt for angrepet. Allerede i går ble det kjent at angrepet høyst sannsynlig kom fordi CIA mente å vite hvor Saddam Hussein befant seg.

Nå sier etterretningskilder til Washington Post at de nesten er helt sikre på at Saddam Hussein og minst én av sønnene, Qusay eller Uday, fremdeles var i bygningen da rakettene traff.

Viste seg på tv

Etterretningskildene har derimot ikke fått noe informasjon om hvordan det gikk med Saddam i angrepet, om han ble skadet, drept eller kom seg uskadd unna.

I hele går fulgte militær etterretning nøye med på kommunikasjonen i Irak på jakt etter tegn på Husseins skjebne.

Etterretningen har overraskende oppdaget at kommunikasjonen mellom Iraks toppledere har avtatt. De er usikre på hvorfor. Enkelte spekulerer i at flere i ledelsen har gått under jorden, andre tror at kommunikasjonssystemet kan være ødelagt.

- Det finnes bevis for at han i alle fall ble skadet, sier en høytstående kilde til Washington Post. Kilden sikter til at leger sannsynligvis ble tilkalt for å behandle en høytstående person.

I går morges etter angrepet sendte irakisk tv en tale med diktatoren. Der fordømte han det amerikanske angrepet. Det er uklart om tv-opptaket var gjort klart på forhånd.

I går ettermiddag viste Saddam seg nok en gang på tv, denne gangen mens han ledet et regjeringsmøte. Også denne sendingen kan være et forhåndsopptak.

Amerikanerne skal på forhånd ha fått ut informasjon om at Saddam har gjort flere typer opptak i forkant av angrepet. Begge sendingene analyseres nå av amerikansk etterretning. Foreløpig har det ikke lekket ut noe informasjon om konklusjonene.

PÅ TV:</B> Saddam Hussein viste seg på irakisk tv flere ganger i går. Ingen vet foreløpig om sendingene var tatt opp på forhånd.