Festival-tragedie

Tror sikkerhetsvakt ble dopet

Åtte mennesker mellom 14 og 27 år døde i festivaltragedien i Houston. Nå mistenker politiet at én eller flere personer ble injisert med dop av en ukjent gjerningsmann før panikken brøt ut.

HJELP: Under konserten til Travis Scott på AstroWorld prøver artisten å få sikkerhetsvaktene til å bistå noen tilskuere. Åtte personer døde under konserten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): 50.000 mennesker var til stede under festivalen Astroworld i Texas da rapperen Travis Scott gikk på scenen fredag kveld lokal tid. Folk stormet fram rundt scenen og åtte personer mistet livet i panikken og kaoset som oppstod. Flere hundre har fått legebehandling, og lørdag kveld er fortsatt 13 personer innlagt på sykehus, melder AP.

FESTIVALKAOS: Åtte personer døde etter festivalkaos på Atrowold festival, fredag 5. november. Det oppstod trengsel både ved inngangen og konserten. Vis mer

- Dette er en en tragedie på så mange nivåer, sier ordfører i Houston, Sylvester Turner, på en pressekonferanse.

- Injiserte

Politiet etterforsker nå hendelsen og hva som gikk galt. Blant annet har de en mistanke om at noen injiserte folk med narkotiske stoffer før hendelsen.

- Ett av narrativene var at noen injiserte folk med narkotiske stoffer. Vi skal komme til bunns i dette, sier politisjef Troy Finner på en pressekonferanse lørdag, ifølge den lokale TV-kanalen KHOU.

Nå etterforsker politiet om dette kan ha spilt en roll i tragedien. Finner sier at de har minst én rapport om noen som skal ha blitt injisert med noe før de falt om bevisstløse.

ETTERFORSKER: Politisjef i Houston, Troy Finner, sier at politiet skal komme til bunns i hva som skjedde under Astroworld Festival fredag kveld. Foto: REUTERS/Daniel Kramer
ETTERFORSKER: Politisjef i Houston, Troy Finner, sier at politiet skal komme til bunns i hva som skjedde under Astroworld Festival fredag kveld. Foto: REUTERS/Daniel Kramer Vis mer

- Jeg tror vi alle må være respektfulle for familiene og passe på at vi følger fakta og bevisene. Det er det vi prøver å høre her i Houston-politiet. Jeg kan fortelle at ett av narrativene var at noen injiserte andre med narkotiske stoffer, sier Finner.

Sikkerhetsvakt behandlet

Det er en sikkerhetsvakt på festivalen som skal ha kjent et stikk i halsen da han forsøkte å holde tilbake en konsertgjenger.

- Vi har en melding om en sikkerhetsvakt, ifølge medisinsk personell, som var bevisstløs. De behandlet ham i går kveld. Han strakk seg for å holde tilbake eller holde fast i en festivaldeltaker da han kjente et stikk i halsen. Da han ble undersøkt falt han om bevisstløs. De brukte Narcan for å behandle ham. Han ble gjenopplivet, og medisinsk personell la merke til en prikk, som likner en prikk du vil få dersom noen injiserte noe, sier Finner på pressekonferansen.

Narcan - eller naloxon - er et stoff som brukes for å behandle overdoser av opoider eller opiater som heroin.

Politisjefen sier også at alle deres tanker og bønner nå går til ofrene og deres familier.

OPPTRÅDTE: Travis Scott på scenen under Astroworld Music Festival da panikken oppstod. Foto: Amy Harris/Invision/AP
OPPTRÅDTE: Travis Scott på scenen under Astroworld Music Festival da panikken oppstod. Foto: Amy Harris/Invision/AP Vis mer

- Det kan godt hende det er en tragedie som følge av uforutsigbare omstendigheter som ikke kunne vært forhindret. Men fram til vi får avgjort det, vil jeg stille tøffe spørsmål, sier dommeren Lina Hildalgo i Harris county.

Desperat

Katastrofen skjedde da en nedtelling startet til Travis Scotts opptreden. Publikum ble presset framover.

- Så snart han hoppet ut på scenen, var det som en energi tok over og alt gikk galt. Plutselig blir ribbeina dine presset sammen. Du har noens armer i nakken. Du prøver å puste, men du kan ikke, sier publikummer Niaara Goods til AP.

Hun forteller at hun var så desperat etter å komme seg ut at hun beit en mann i skuldra for å få ham til flytte seg.

Ifølge brannforskriftene har stedet plass til 200 000 mennesker, men de lokale myndighetene tillot bare 50.000 publikummere.

- Det var kontrollen med menneskemengden ved scenen, som var problemet. Særlig da publikummet begynte å strømme mot scenen, sier brannsjef i Houston, Samuel Pena, på en pressekonferanse.

- Forferdelig tap

En av de omkomne var 14 år. Én annen var 16 år gammel. Fem av de omkomne var i 20-åra, ifølge myndighetene. Én av de omkomne er ikke identifisert.

Én av de omkomne, 16-åringen, var elev ved en videregående skole i den texanske storbyen, ifølge TV-kanalen KHOU11.

- Våre tanker er med elevens familie, vedkommendes venner og staben ved skolen. Dette er et forferdelig tap, skriver skoleledelsen i en uttalelse.

Astroworld-festivalen blir arrangert av Travis Scott, og flere store artister står på programmet. Festivalen, som skulle ha fortsatt lørdag, er avlyst.

Ba om hjelp

Lørdag skrev Scott på Twitter at han gir sin fulle støtte til politiets etterforskning.

- Jeg er fullstendig sønderknust over det som skjedde i går kveld. Mine bønner går til familiene og alle dem som ble berørt av det som skjedde på Astroworld Festival, skriver rapperen.

29-åringen er en av de største unge unge stjernene innen hiphop. Han er fra Houston og startet Astroworld-festivalen i 2018. Han har en tre år gammel datter sammen med Kylie Jenner. Paret venter nå barn nummer to.

En video i sosiale medier viser hvordan Scott på et tidspunkt stanser konserten sin og spør om hjelp til noen han ser i publikum.

- Det var definitivt en av de mest kaotiske festivalmiljøene jeg har vært i. Jeg hadde en ubehagelig følelse hele dagen, sier frilansfotografen Amy Harris, som var på festivalen for nyhetsbyrået AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer