OVERBEVIST: Alex Salmond opptrådte offensivt da han besvarte spørsmål fra verdenspressen om Skottlands uavhengighetskamp på historisk grunn i Great Hall i Edinburgh Castle onsdag kveld. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
OVERBEVIST: Alex Salmond opptrådte offensivt da han besvarte spørsmål fra verdenspressen om Skottlands uavhengighetskamp på historisk grunn i Great Hall i Edinburgh Castle onsdag kveld. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer

Tror Skottland bryter ut

Men skottene er usikre på om Alex Salmond har rett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EDINBURGH (Dagbladet): Førsteministeren forklarte verdenspressen i går at han vil bruke den samme oppskriften som da nasjonalistpartiet raderte ut de andre partiene i det skotske parlamentet.

VIL UT: Colin Fox Foto: Keith Hammett/Dagbladet
VIL UT: Colin Fox Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer

- Kampanjen fram til folkeavstemningen høsten 2014 vil bekjempe de negative argumentene. Jeg er overbevist om at vi vinner fram. La debatten starte, sa Alex Salmond da han la fram strategien for selvstendighetskampanjen.

Salmond viste igjen sine taktiske evner. Lanseringen var lagt til feiringen av den skotske nasjonalpoeten Robert Burns fødselsdag i historiske Great Hall i Edinburgh Castle. Et opplegg i samme ånd som å avholde folkeavstemning samtidig med 700 års-feiringen av Battle of Bannockburn - skottenes historiske seier over engelskmennene.
 
Sterke sammen
Men Salmonds landsmenn og -kvinner er delte i synet på selvstendighet.
I Princess Street møter vi venninnene Jillian Morton (43) og Lorraine King (42), på vei hjem fra shopping.
- Jeg vil ikke ut av unionen med Storbritannia, jeg tror vi er sterkere sammen, sier Lorraine King, som jobber som advokat i Edingburgh.
- Mitt problem er at jeg ikke stoler på Alex Salmond. Han har sagt at Skottland skal bli som Island og Irland. Jeg vil ikke at vi skal bli som dem, sier sykepleier Jillian Morton.  

Mer makt
Malerne Stephen White (27) og Jimmy Welsh (29) har puben i sikte etter endt arbeidsdag. De uttrykker full støtte til nasjonalistpartiet.
-Det er på tide at vi får tilbake friheten vår etter 300 år. Jeg backer Salmond fullstendig, sier Jimmy Welsh.
-Helt enig. Mer makt til det skotske folket. Vi klarer oss godt uten unionen, sier Stephen White.  

Hjertet sier ja
Læreren Kathrine Lowre (61) er mer i tvil.
- Jeg er stolt av landet mitt, men må innrømme at jeg er usikker på hva som er best for Skottland. Kanskje det er fordi jeg er eldre. Trolig er det tryggest å være en del av Storbritannia. Men jeg vil lytte til argumentene før jeg bestemmer meg, sier Kathrine Lowre.

VIL BLI: Jillian Morton(t.v.) og Lorraine King Foto: Keith Hammett/Dagbladet
VIL BLI: Jillian Morton(t.v.) og Lorraine King Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer

Sosialarbeider Tom Marchbank (60) er også på jakt etter mer informasjon.
- Hjertet mitt sier ja til å bryte ut av unionen. Men foreløpig vet vi for lite om konsekvensene. Jeg tror Skottland kan klare seg godt på egenhånd. Vi har jo olje, slik dere i Norge har, sier Tom Marchbank.  

Sterke nok
I sentrum av Edinburgh driver Colin Fox (50) i det skotske sosialistpartiet kampanje for å senke hardt prøvede privathusholdningers gassregninger.
-Jeg støtter Alex Salmonds kamp for å ta egne beslutninger. Ingen her ville delta i Irak-krigen eller i Afghanistan. Ingen her ønsker kjernefysiske våpen. Skottland har sterk nok økonomi til å være en selvstendig stat, også utenfor EU, sier Colin Fox.  

Salmonds korstog
Taxisjåfør Derek Knox (38) har ingen tro på at Alex Salmond får flertall for brudd med Storbritannia.
- I dag vil 70 prosent av den skotske befolkningen fortsette i unionen. Derfor utsettes folkeavstemningen til høsten 2014. Derfor vil nasjonalistene la 16-17-åringer stemmerett. Dette er ikke vår kamp, det er Salmonds personlige korstog, sier Derek Knox.  

Mer selvstyre
Rebecca McQuillan (37), featurejournalist i The Herald, ønsker sterkere skotsk selvstyre.
- Jeg har ikke bestemt meg. Rent følelsesmessig er jeg for at Skottland skal bli uavhengig. Men jeg har også røtter i England. Så vi får se hvor jeg lander, sier Rebecca McQuillan.  

I TVIL: Tom Marchbank Foto: Keith Hammett/Dagbladet
I TVIL: Tom Marchbank Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer
I TVIL: Kathine Lowre Foto: Keith Hammett/Dagbladet
I TVIL: Kathine Lowre Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer
VIL UT: Jimmy Welsh (t.h) og Stephen White. Foto:Keith Hammett/Dagbladet
VIL UT: Jimmy Welsh (t.h) og Stephen White. Foto:Keith Hammett/Dagbladet Vis mer
VIL BLI: Derek Knox Foto: Keith Hammett / Dagbladet
VIL BLI: Derek Knox Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer
I TVIL: Rebecca McQuillan Foto: Keith Hammett/Dagbladet
I TVIL: Rebecca McQuillan Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer